Obduktionen visade att det inte var några fel på Robins organ. Nu vill hans föräldrar Johan och Petra att energidryckerna stoppas. "De är så farliga att de inte borde få finnas på marknaden alls."
Obduktionen visade att det inte var några fel på Robins organ. Nu vill hans föräldrar Johan och Petra att energidryckerna stoppas. "De är så farliga att de inte borde få finnas på marknaden alls."

Robin, 18, dog efter att ha druckit Red Bull

Denna artikel publicerades 2006.

 

Robin Lindström, 18, drack Red Bull för att orka hårdplugga teorin till körkortsprovet.
Under en lugn tv-kväll med kompisarna föll han plötsligt ihop död.
- Det är helt ofattbart. Robin var kärnfrisk, vältränad och sund. Red Bull borde inte få säljas, säger Robins föräldrar Petra och Johan.

I torsdags kunde Expressen berätta att energidrycker med taurin misstänks ligga bakom minst tre dödsfall och många fler sjukdomsfall. Ämnet i dryckerna som misstänks vara farligt är taurin. Det kan störa hjärtats rytm och leda till plötslig död. - Dödsfallen är mycket allvarliga, sa läkaren Mikael Lehtihet i Expressen i torsdags. Robin Lindström är en av minst tre unga friska svenskar som dött. Under en veckas tid drack han omkring två burkar Red Bull om dagen för att orka plugga teorin till körkortsprovet. - Jag minns det sista telefonsamtalet jag hade med Robin. Han var så glad och stolt för att han klarat provet. Det var jag också, berättar Robins pappa Johan. Johan och Petra var i sommarbostaden i Spanien medan Robin stannat hemma i Stockholm.

Tittade på tv

På kvällen 3 juli förra året samlades Robin och hans kompisar för att titta på Live 8-galan. De åt och drack lite folköl framför tv:n. - Det var helt lugnt, det var ingen fest eller så, berättar Denny Brännström, 19, som var Robins bästa kompis. När Pink Floyd uppträdde ställde Robin sig upp ur soffan och förklarade hur otroligt bra bandet var. Sedan föll han ihop - död. - Han bara ramlade ihop - poff. Jag fick panik. Vi kollade vad som var fel men han hade ingen puls eller så. Då ringde vi 112, säger Denny.

Gick inte att återuppliva

När ambulansen kom 20 minuter senare gick Robin inte att återuppliva. - Robins kompisar ringde och berättade att det hänt något allvarligt. När vi ringde till sjukhuset fick vi veta att han var död, säger Johan. Obduktionen visade att det inte var några fel på Robins inre organ - och att han hade inte druckit speciellt mycket alkohol. Ingen förklaring till dödsfallet kunde hittas. - Vi misstänkte tidigt att det kunde vara energidrycken. Jag har själv druckit Red Bull. Vid ett tillfälle fick jag hjärtklappning och extrem panikångest. Efter det har jag aldrig vågat dricka det, säger Johan.

Aktuellt just nu