Erica Palmcrantz Aziz är författare, utbildare, föreläsare och aktuell med boken Raw Food by Erica.
Erica Palmcrantz Aziz är författare, utbildare, föreläsare och aktuell med boken Raw Food by Erica. Foto: Anna Hult

Rivstarta med grön detox - drick dig lätt

En detox på juice och smoothie kan låta skrämmande, men lyckas du kan du gå ner i vikt, få en plattare mage och mer energi.

Låt en grön detox ge en rivstart på ett lättare liv:

– Juicefasta gör att du går ner i vikt på kort tid och motiverar dig att fortsätta din viktnedgång, säger experten Erica Palmcrantz Aziz.

Längtar du också efter ett lättare liv? Med juicedetox kan du ge din kropp maximalt med näring och en paus från snabbmat och socker.

– Alla klarar en dag med juicefasta och mår bättre av det. En detox på tre dagar är jättebra, då hinner kroppen rensa ut de vita gifterna, som socker, ur kroppen. Vill man köra en ordentlig detox är det helt okej med en vecka eller tio dagar också, men man måste förbereda kroppen före och vara snäll mot den efter, säger Erica Palmcrantz Aziz som har skrivit boken "The green smoothie miracle".

LÄS OCKSÅ: Smal utan att banta 12 smarta genvägar

Detox med juice förändrade Ericas liv

Det var för nio år sedan som Erica kom i kontakt med raw food och juicedetox. Då var hon i USA och hälsade på släkt som åt rå mat till frukost, lunch och middag.

– Många tror, precis som jag, att raw food är en kall sallad. Men det är så mycket mer - man lär sig laga fantastiskt god mat som innehåller mycket näring. En generell rekommendation är dock att ta B12 och D-vitamin.

Erica, som berättar att hon är uppväxt på O'boy, Skogaholmslimpa och hushållsost, kände snabbt positiva effekter.

– När jag började äta så här märkte jag direkt att min mage blev lugnare. Ögonen är klarare, jag känner mig slimmad och lätt. Jag blir också väldigt positiv och ser möjligheter i stället för problem.

Att börja en detox kräver förberedelser.

– Att gå från att äta pizza och dricka läsk till att bara dricka gröna juicer blir för mycket för kroppen att hantera. Du kan må jättedåligt. Förbered dig noga. Efter fastan har kroppen renat sig, då är det viktigt att introducera mat försiktigt, annars får du ont i magen.

LÄS OCKSÅ: 10 enkla tips för en platt mage

Nyttigt grön smoothie - perfekt för detox

En vecka innan du påbörjar din detox bör du trappa ner på onyttig mat, kaffe och alkohol.

– Det är jätteviktigt att man planerar och har allting hemma. I början kan det kännas som att du dricker hö, det tar ett tag att vänja sig. Mina juicer och smoothies är till 90 procent gröna med mycket selleri och gröna blad. Då får jag i mig mycket aminosyror, kalcium och levande enzymer.

Själv kör Erica flytande fasta två gånger per år. När du ska göra en fasta kan du välja att dricka både juicer och smoothies. Skillnaden är att du gör smoothies i en mixer i stället för en juicemaskin.

– När du gör juice tar du bort fibrerna, med smoothies håller du dig mättare längre och det går fortare att göra dem. Det går inte åt lika mycket frukt och grönt som när du juicar. Oavsett vad du väljer ska du fokusera på de gröna bladen som spenat, rucola och romansallad.

LÄS OCKSÅ: 7 värsta fällorna - undvik dem så går du ner i vikt

Rensar kroppen på gifter

– Gör inte bara fruktjuicer, tipsar Erica. Bär i säsong är jättebra och jag juicar även äpple och päron. Grönsaker och gröna blad gör att drinkarna innehåller mindre mängd fruktsocker än om du bara använder frukt.

– Tanken med en detox är att rensa kroppen och ge den mycket näring som är lätt att ta upp. Det är jätteviktigt att få fart på magen. Man måste gå på toaletten ofta när man gör en detox!

För att se till att magen fungerar som den ska äter alltid Erica lin- eller chiafrön. Det minskar hunger och motverkar förstoppning.

En detox kan ofta väcka många känslor, berättar Erica. Förutom att de flesta går ner i vikt kan du också känna dig skör och känslig, kanske blir du trött och fryser.

– Det är helt normalt, det beror på att du minskar ditt kaloriintag och kroppen renar sig själv.

LÄS OCKSÅ: 9 livsmedel du tror är nyttiga - som inte är det

Du lär känna din kropp

En hälsoeffekt kan vara att du kommer i kontakt med dig själv och vad du vill göra med ditt liv. Känslor kan komma upp till ytan och många kan gråta mycket under en detox, andra kan känna mycket ilska eller bubbla av glädje. Många upplever att de mår mycket bättre och får en ändrad syn på mat, säger Erica.

– Det är också lättare att avgöra vad man mår bra eller dåligt av. När kroppen är helt ren märker man tydligt vilken mat som ger ont i magen eller vad som får en att känna sig piggare.

ERICA PALMCRANTZ AZIZ

Ålder: 36.

Familj: Gift med Sam, 42. Dottern Saga, 6.

Gör: Författare, utbildare, föreläsare och driver företaget Raw food by Erica. Aktuell med boken "The green smoothie miracle".

Bor: Göteborg.

Min bästa juice: En juice gjord på en fänkål plus fänkålsdillen, två lime, två päron och två gurkor.

Före och efter detox

Före detox - förbered dig noga

Hur länge?

1 Bestäm dig för hur länge du vill detoxa med gröna juicer eller smoothies. För en nybörjare kan det räcka med en till tre dagar första gången, upp till en vecka. Eller så väljer du att fasta med gröna juicer fram till lunch varje dag.

Avsätt tid

2 Välj en tid i livet då du kan vila mycket, gärna en vecka eller ett par dagar. Se till att du är frisk och känner dig i bra skick när du påbörjar en detox.

Välj juicer

3 Gör en plan för vilka juicer och smoothies du ska göra och när du ska dricka dem. Handla hem råvarorna du behöver och se till att du har koll på hur du tänker att detoxen ska gå till. Välj gärna ekologiska grönsaker i säsong. Köp även hem lin- eller chiafrön i fall du behöver få fart på magen under detoxen.

Känner du dig yr?

4 Kom ihåg att omställningsbesvär är helt normala och det är inte konstigt att känna sig yr, trött, frusen eller hungrig. Så länge du känner att du kan hantera det är det ingen fara att fortsätta. Du ska endast detoxa med juicer och smoothies om du är fullt frisk.

Drick vatten

5 Mellan juicerna kan du dricka vatten och varmt örtte.

Veckan före och efter

6 Försök leva hälsosammare både en vecka före och en vecka efter juicefastan. Du kommer må bättre under fastans gång!

---

EFTER DETOXEN - fortsätt dricka grön juice

Efter en juicefasta är det bara att fortsätta med dina nya, hälsosamma vanor! Erica Palmcrantz Aziz tipsar om bra mat efter fastan.

Fortsätt att dricka gröna juicer, gärna en om dagen. Morgonen är ett perfekt tillfälle att boosta kroppen, men näring på eftermiddagen är också bra, särskilt om du känner dig trött och sötsugen.

Frukt.

Grönsaker

Ris

Quinoa

Blötlagt bovete, ät som gröt.

Ångkokt mat. Du kan ångkoka både grönsaker och fisk.

Rotfrukter, ånga eller tillaga i ugn.

Soppor, gärna på linser eller ärter.

Smoothies på grönsaker och frukt.

Fyra råvaror som boostar hälsan

Maxa näringen

Citron

Rik på C-vitamin och bioflavonoider som är bra för kapillärerna i kroppen. Citronen har länge uppskattats för sina läkande egenskaper och sägs kunna bota dålig andedräkt, bland annat. Citron är även en bra smaksättare i juicer då den kan ta udden av den gröna smaken som många ogillar i början.

Ingefära

Den gula knölen är en superört och anses ha många bra egenskaper förutom den kryddiga smaken. Ingefära ska stärka immunförsvaret och främja matsmältningen. Hjälper även mot illamående och förstoppning.

Gröna blad

Mörkgröna bladgrönsaker som spenat, mangold, rucola och vetegräs innehåller alla mycket mineraler, som magnesium. Gröna blad är bra att använda i juicer då de är rika på klorofyll som fungerar som blodrenare och ökar cirkulationen i alla organ.

Fänkål

Denna växt är smakrik och påminner om lakrits, en höjdare i juicen! Hela växten innehåller eteriska oljor och tros bota hosta, underlätta matsmältningen och vara kramplösande. Rik på C-vitamin, karoten och fibrer.

Recepten

Grönt från gröna blad, grönt från algen spirulina och grönt från vetegräspulver, bättre kan det inte bli!

2 nävar bladspenat

4 dl vatten

1 dl ananas

1 dl mango

2 tsk citron

1 tsk spirulina

2 tsk vetegräspulver

Mixa spenat och vatten. Skala ananas och mango och dela i bitar. Tillsätt övriga ingredienser och mixa igen.

-

Iron smoothie

Persilja innehåller massvis av järn!

1 dl eller 1 kruka blad- persilja

2-3 dl vatten

2 äpplen

1 zucchini

1 msk citronjuice

Mixa bladpersilja med vatten. Skär äpple och zucchini i bitar. Blanda i resten av ingredienserna och mixa igen. Späd eventuellt med mer vatten för önskad konsistens.

-

Totally Green juice

Gurka som man kan tro mestadels består av vatten innehåller mineraler som hjälper håret att glänsa och naglarna att bli starka. Använd en slow juicer.

1/2 stånd stjälkselleri

2 gurkor

4 cm ingefära

1 citron

Pressa alla ingredienser i en slow juicer.

-

Purple smoothie

Som en lila dröm fast i verkligheten. Skala bananer, dela i bitar och frys in. Toppen att ha redo för att göra smoothies som liknar milkshakes.

1 näve spenat

2 dl vatten

1 dl blåbär, frysta

1 msk acaipulver

2 bananer, frysta

Mixa spenat tillsammans med vatten. Tillsätt övriga ingredienser och mixa igen.

-

Tummie Booster-soppa

Surkål är vitkål som har fermenterats, det vill säga jäst. Allt för att öka näringsinnehållet. I fermenteringsprocessen bildas även bakterier som vår mage älskar och vill ha mer av varje dag.

2 nävar bladspenat

1/2 dl eller 1/2 kruka persilja

5 dl vatten

1 1/2 avokado

valfritt: en nypa salt eller tamari

Topping:

2 msk surkål + 1 msk persilja per portion

Mixa spenaten, hackad persilja och vatten. Tillsätt urgröpt avokado och mixa igen. Tillsätt eventuellt lite salt eller tamari. Toppa med 2 msk surkål och 1 msk persilja per portion.

FRUSEN, TRÖTT OCH ONT I HUVUDET - SÅ FIXAR DU DETOXEN

Under detoxen kan du känna dig trött, frusen och hungrig. Erica Palmcrantz Aziz förklarar:

- Det är en utrensning som sker i kroppen. Att detoxa kan vara obekvämt till en början så förvänta dig inte att du ska prestera något under en detox. Låt kroppen få vila så hjälper du den att rensa ut på ett skonsamt sätt, säger hon.

Frusen?

Varmt citronvatten och ingefärsvatten kan hjälpa. Örtte är också bra. Även här beror frusenhet ofta på att du får i dig lite energi jämfört med vad kroppen är van vid. Även om juicerna är väldigt näringstäta innehåller de få kalorier. På en dag kanske du får i dig 500 kalorier vid en juicefasta - 2 000 kalorier är den vanliga rekommendationen för kvinnor.

Magproblem?

Om du känner dig förstoppad beror det antagligen på att du får i dig för lite lösliga fibrer under detoxen. Chia- och linfrön kan hjälpa till.

Blötlägg fröna i vatten ett par timmar och drick sedan. Detta knep kan även hjälpa mot hunger.

Trött och yr?

Under en detox får du i dig mindre kalorier än vad kroppen är van vid. Alla gröna blad är bra eftersom de innehåller mycket näring, även färska örter som mynta piggar upp, tipsar Erica.

- Det är viktigt att vila när man är trött. Örtte hjälper mot trötthet och även hunger.

Huvudvärk?

Beror ofta på koffeinbrist. Har du slutat med kaffe nyligen eller precis innan detoxen kommer abstinensen ge med sig efter ett par dagar. Vila.

Illamående?

Vissa upplever illamående när de detoxar. Spetsa dina gröna juicer med ingefära som hjälper mot åksjuka och illamående.

Dietisten:Sofia Antonsson: "En bra start på dagen"

Dietisten Sofia Antonsson menar att gröna juicer är ett bra sätt att få i sig koncentrerad näring.

Vad tycker du om juicedetox?

- En grön juice kan absolut vara en bra start på dagen! Näringen man får genom att detoxa med gröna juicer är mycket bättre än en fasta med buljong. Är det gröna blad, avokado och ingefära det handlar om, så är det jättebra för kroppen. Färskpressad apelsinjuice är däremot inte något man ska dricka varje dag.

Rensar detox kroppen på gifter?

- Det finns inget vetenskapligt bevis, det klarar en vanlig lever av hur bra som helst. Men mår du bättre av en juicedetox så fungerar det ju för dig.

Vad är fördelen med en juicedetox?

- Det är extremt koncentrerad näring och det kan vara starten på ett mer hälsosamt liv. Många kanske drar ner på kaffe, socker, alkohol och vetemjöl efter en detox vilket bara är positivt för hälsan. En detox kan vara ett bra sätt att bryta beroenden och få bort sockersuget

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + produkter från The Body Shop Olive. Köp nu!