Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 4 feb 2014 16:14

Uppdaterad 3 maj 2016 11:46

Rivstarta med grön detox - drick dig lätt

Erica Palmcrantz Aziz är författare, utbildare, föreläsare och aktuell med boken Raw Food by Erica.

Erica Palmcrantz Aziz är författare, utbildare, föreläsare och aktuell med boken Raw Food by Erica.

Foto: Anna Hult

En detox på juice och smoothie kan låta skrämmande, men lyckas du kan du gå ner i vikt, få en plattare mage och mer energi.

Låt en grön detox ge en rivstart på ett lättare liv:

– Juicefasta gör att du går ner i vikt på kort tid och motiverar dig att fortsätta din viktnedgång, säger experten Erica Palmcrantz Aziz.

Längtar du också efter ett lättare liv? Med juicedetox kan du ge din kropp maximalt med näring och en paus från snabbmat och socker.

– Alla klarar en dag med juicefasta och mår bättre av det. En detox på tre dagar är jättebra, då hinner kroppen rensa ut de vita gifterna, som socker, ur kroppen. Vill man köra en ordentlig detox är det helt okej med en vecka eller tio dagar också, men man måste förbereda kroppen före och vara snäll mot den efter, säger Erica Palmcrantz Aziz som har skrivit boken "The green smoothie miracle".

LÄS OCKSÅ: Smal utan att banta 12 smarta genvägar

Detox med juice förändrade Ericas liv

Det var för nio år sedan som Erica kom i kontakt med raw food och juicedetox. Då var hon i USA och hälsade på släkt som åt rå mat till frukost, lunch och middag.

– Många tror, precis som jag, att raw food är en kall sallad. Men det är så mycket mer - man lär sig laga fantastiskt god mat som innehåller mycket näring. En generell rekommendation är dock att ta B12 och D-vitamin.

Erica, som berättar att hon är uppväxt på O'boy, Skogaholmslimpa och hushållsost, kände snabbt positiva effekter.

– När jag började äta så här märkte jag direkt att min mage blev lugnare. Ögonen är klarare, jag känner mig slimmad och lätt. Jag blir också väldigt positiv och ser möjligheter i stället för problem.

Att börja en detox kräver förberedelser.

– Att gå från att äta pizza och dricka läsk till att bara dricka gröna juicer blir för mycket för kroppen att hantera. Du kan må jättedåligt. Förbered dig noga. Efter fastan har kroppen renat sig, då är det viktigt att introducera mat försiktigt, annars får du ont i magen.

LÄS OCKSÅ: 10 enkla tips för en platt mage

Nyttigt grön smoothie - perfekt för detox

En vecka innan du påbörjar din detox bör du trappa ner på onyttig mat, kaffe och alkohol.

– Det är jätteviktigt att man planerar och har allting hemma. I början kan det kännas som att du dricker hö, det tar ett tag att vänja sig. Mina juicer och smoothies är till 90 procent gröna med mycket selleri och gröna blad. Då får jag i mig mycket aminosyror, kalcium och levande enzymer.

Själv kör Erica flytande fasta två gånger per år. När du ska göra en fasta kan du välja att dricka både juicer och smoothies. Skillnaden är att du gör smoothies i en mixer i stället för en juicemaskin.

– När du gör juice tar du bort fibrerna, med smoothies håller du dig mättare längre och det går fortare att göra dem. Det går inte åt lika mycket frukt och grönt som när du juicar. Oavsett vad du väljer ska du fokusera på de gröna bladen som spenat, rucola och romansallad.

LÄS OCKSÅ: 7 värsta fällorna - undvik dem så går du ner i vikt

Rensar kroppen på gifter

– Gör inte bara fruktjuicer, tipsar Erica. Bär i säsong är jättebra och jag juicar även äpple och päron. Grönsaker och gröna blad gör att drinkarna innehåller mindre mängd fruktsocker än om du bara använder frukt.

– Tanken med en detox är att rensa kroppen och ge den mycket näring som är lätt att ta upp. Det är jätteviktigt att få fart på magen. Man måste gå på toaletten ofta när man gör en detox!

För att se till att magen fungerar som den ska äter alltid Erica lin- eller chiafrön. Det minskar hunger och motverkar förstoppning.

En detox kan ofta väcka många känslor, berättar Erica. Förutom att de flesta går ner i vikt kan du också känna dig skör och känslig, kanske blir du trött och fryser.

– Det är helt normalt, det beror på att du minskar ditt kaloriintag och kroppen renar sig själv.

LÄS OCKSÅ: 9 livsmedel du tror är nyttiga - som inte är det

Du lär känna din kropp

En hälsoeffekt kan vara att du kommer i kontakt med dig själv och vad du vill göra med ditt liv. Känslor kan komma upp till ytan och många kan gråta mycket under en detox, andra kan känna mycket ilska eller bubbla av glädje. Många upplever att de mår mycket bättre och får en ändrad syn på mat, säger Erica.

– Det är också lättare att avgöra vad man mår bra eller dåligt av. När kroppen är helt ren märker man tydligt vilken mat som ger ont i magen eller vad som får en att känna sig piggare.