Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 8 aug 2012 06:00

Rivstarta med en skön och nyttig detox-helg

Erica Palmcrantz Aziz fastnade för raw food under ett besök i USA, i dag jobbar hon med att lära ut kosten genom kurser och böcker.

Erica Palmcrantz Aziz fastnade för raw food under ett besök i USA, i dag jobbar hon med att lära ut kosten genom kurser och böcker.

Foto: Anna Hult

Sena grillkvällar, rosévin och jordgubbstårta – stramar dina jeans också efter sommarens festmat?
Så här kan du unna dig en nystart med en skön detox-helg – fylld av rå mat.

Erica Palmcrantz Aziz hade inte alls tänkt äta den konstiga maten som hennes släkt i USA åt. Men när hon provade gick hon ner i vikt, fick mer energi och en lugn mage.

Nu har hon skrivit en bok om att detoxa med raw food.

För sju år sedan åkte Erica Palmcrantz Aziz till Los Angeles för att hälsa på sin kusin och ta hand om hennes barn. Hon visste att hela familjen åt raw food - och hade verkligen inga planer på att testa.

- Jag tänkte att skit samma vad de äter, jag kan väl hitta en McDonald's eller en pizzeria­.

Magen lugnade ner sig

Erica såg sig som en nyttig tjej som käkade­ vanlig mat, tränade och åt fikabröd på jobbet. Att leva på rå mat tyckte hon bara lät knäppt.

- Jag hade en förutfattad mening om att folk som äter nötter och frukt måste se magra, trötta och tråkiga ut. Men så var det inte. Min kusin var över 40 då och hade fött fyra barn och hon verkligen strålade, och hennes man som närmade sig 60 såg väldigt muskulös och stark ut.

När Erica kom in i parets kök dignade det av solmogna apelsiner, tomater, persikor och avokador.

- Det doftade jättegott och såg så läckert­ ut att jag faktiskt blev sugen på att prova deras­ kost.

Det slutade med att Erica åt när­producerad, ekologisk mat - som aldrig upphettades över 42 grader - i tio veckor. Efter en vecka kände hon att blodsockret, som alltid åkt upp och ner, stabiliserade sig. Magen, som ofta varit gasig och uppblåst, blev lugn. Och utan att anstränga sig tappade­ hon tre, fyra kilo.

- Den här maten gick rakt in i mitt hjärta! Jag blev både gladare och lättare.

Satsa på en helg

När Erica kom hem från USA började hon hitta på egna recept. Hennes mor blev så inspirerad att hon också började äta raw food.

- Mamma är över 70 men det syns verkligen­ inte. Hon har gått ned nästan 25 kilo, slutat med sina kolesteroltabletter och känner inte längre av reumatismen i tummarna.­

I Sverige var det knappt någon som hade hört talas om raw food, men i dag har trenden­ exploderat. Det finns hundra­tals raw food-bloggare och utbudet av ekologiska­ varor har ökat.

För Erica har kosten blivit ett jobb. Hon håller kurser och skriver böcker om raw food. Den senaste handlar om detox.

- Jag funderade över vilka små grejer man kan göra för att få ett lättare liv, och det jag tycker fungerar bäst är att börja med en detox­. Det behöver inte ta lång tid, på bara tre dagar försvinner till exempel allt socker från kroppen. Om man unnar sig en detox-helg och märker att magen slutar bullra kanske man sedan väljer att smyga in mer raw food i sin vardag.

"Boka inte in något"

En detox kan också ge tid till att bara vara och ta hand om sig själv.

- Ofta handlar det om att bryta mönster­ och hitta motivation. Det kan vara bra att säga till familj och vänner att det här är min helg och de här tre dagarna kommer jag att investera i mig själv. Jag träffade en kvinna som sa att hon inte hade gjort något för sin egen skull på tolv år, hon hade haft så fullt upp med att finnas för andra. När hon gjorde sin detox handlade det bara om hennes­ mat och det hon tyckte var viktigt.

Vad ska man tänka på inför en detox?

- Köp hem alla ingredienser i förväg och se till vara ledig fredag till söndag. Boka inte in några fikaträffar med kompisar, du ska kunna vila och ta lugna promenader när du vill. Tänk också på att trappa ner på koffein, alkohol och socker några dagar innan. Det är inte bra att gå från fem koppar kaffe till noll koppar.

Hur mår man under en detox?

- Många blir tröttare till en början, sedan­ vänder det fort och man får vanligtvis­ mycket energi. Man kan också bli frusen när kroppen avgiftar sig och kanske tappar ett par kilo i vikt.

Väljer man sedan att äta mer raw food i sin vardag kan man se fram emot glansigare hår, ny lyster i huden och en plattare­ mage som sköter sig bättre - och då kanske man blir gladare också!

 

Av: Magda Gad

Relaterat