Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Lasik är den metod som rekommenderas.
Lasik är den metod som rekommenderas.
Lasik är den metod som rekommenderas.
Lasik är den metod som rekommenderas. Foto: AP

Risker med ögonoperationer

Att operera ögonen med laser är inte alltid effektivt och det finns risker med ingreppet, visar en utredning från Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU).

– Det gäller att informera patienterna om att det finns risker med en operation och att de ska ha realistiska förväntningar på den, säger Per Fagerholm, professor på ögonkliniken vid Universitetssjukhuset i Linköping.Fagerholm har under ett år sammanställt data från ögonoperationer i Sverige – det rör sig om 6 000 och 7 000 ingrepp varje år.

 – Det är lättare att få bra resultat med patienter som har små synfel. Ju sämre patienterna ser desto svårare är det att rätta till felen med en operation, säger han.

 Kan försämras

"Kan korrigeras"

 Med den metod som rekommenderas i rapporten – Lasik – får mellan 80 och 90 procent av patienterna en synskärpa som är 1,0 eller bättre. Det innebär att de kan läsa de minsta bokstäverna på de tavlor som ofta används vid syntester. Men för vissa patienter kan operationen i stället leda till att synen försämras.

 – Om det händer så går det att korrigera med en andra operation, säger Per Fagerholm.En synoperation i Sverige kostar cirka 12 000 kronor per öga, oavsett om ingreppet utförs på en privat klinik eller på ett offentligt sjukhus. Ingreppen omfattas dock inte av det allmänna sjukförsäkringssystemet och patienterna får betala ur egen ficka.

 Infektionsrisk.

 – Oftast är det patienter som redan har slutat med glasögon och använder kontaktlinser. För vissa kan kontaktlinserna efter ett tag göra ögonen torra och då är operation ett naturligt steg. Det finns också en del idrottare som väljer operation, säger Per Fagerholm.I Sverige finns tre huvudsakliga typer av laseroperationer. Gemensamt för dem är att hornhinnan lyfts bort varpå det underliggande lagret omformas med en laserkniv.

 – De värsta riskerna är att hornhinnan kan infekteras efter en operation. Det kan också bli ärrbildning eller felläkning som gör att hornhinnan blir grumlig säger Fagerholm.