Rikligt med C-vitaminer sänker cancerrisken vid kött

Höga nivåer av C-vitamin i blodet kan ta bort nästan hela cancerrisken som hör ihop med ämnet NDMA, som bland annat finns i bacon och annat bearbetat kött. 

Höga nivåer av C-vitamin i blodet kan ta bort nästan hela cancerrisken som hör ihop med ämnet NDMA, som bland annat finns i bacon och annat bearbetat kött.

 Innan du tar för dig av baconet – och sköljer ner det med en C-vitaminbomb som till exempel röd paprika – ska du dock veta att NDMA bara är en av de cancerframkallande nitritföreningar som finns i bearbetat kött och att de övriga inte påverkades av C-vitaminerna.

 Därför är upptäckten bara ett plåster på såren och inte en fribiljett till att frossa.

Så undviker du Nitrit:

Läs på varudeklarationen, där det bör stå tydligt om de har använt nitrit.

Nitrit gömmer sig ofta bakom E-numren E249 och E250.

Välj svenska ekologiska livsmedel. Enligt EU-regler får ekologiska produkter innehålla nitrit, men av försiktighetsskäl godkänner svenska KRAV inte tillsatser av nitrit. Förbudet mot nitrit gäller även för importerade KRAVmärkta produkter.

Här hittar du flest c-vitaminer:

Till kötträtter med nitrit: Persilja, röda paprikor, grönkål, broccoli, brysselkål, blomkål och torkad koriander.

Till pålägg med nitrit: Röda paprikor, blomkålsbuketter och rå pepparrot.

Som dessert efter kött med nitrit: Nypon, svarta vinbär, kiwifrukter och jordgubbar.