RFSU kräver att även äldre kvinnor ska screenas för livmodershalscancer.
RFSU kräver att även äldre kvinnor ska screenas för livmodershalscancer. Foto: TT

RFSU kräver cellprover även för äldre kvinnor

RFSU vill att även kvinnor äldre än 64 år ska kallas till cellprovskontroller som görs för att hitta tidiga tecken på livmoderhalscancer, rapporterar SR Ekot.

I dag kallas kvinnor till cellprovstagning från 23 års ålder upp till 64 år, men enligt RFSU borde den övre åldersgränsen tas bort.

– Vi vet att människor är mer sexuellt aktiva längre upp i åldrarna i dag än tidigare och vi vet att man har flera partner, säger Anna-Karin Johansson, generalsekreterare för RFSU, till Ekot.

Livmodershalscancer orsakas oftast av HPV-virus

Nästan all livmoderhalscancer orsakas av en infektion med HPV-virus, som sprids sexuellt. Men enligt specialistläkaren Björn Strander, som är ordförande i den nationella arbetsgrupp som ligger bakom de nuvarande rekommendationerna, är risken liten att äldre kvinnor får infektionen.

– Även vid nya sexkontakter är risken att få en infektion i den åldern mycket mindre, därför att livmodertappen ser annorlunda ut. Det är svårare för infektioner att få fäste i kroppen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + hårvård från Antonio Axu för 199 kr. Köp nu!