Regeringen har gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag att utreda svenskarnas sexvanor.
1 av 2: Regeringen har gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag att utreda svenskarnas sexvanor. Foto: Colourbox
Folkhälsominister Gabriel Wikström.
2 av 2: Folkhälsominister Gabriel Wikström. Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Regeringen: Utred svenskarnas sexliv

Regeringen vill att folket ska njuta av sex.

Ett dåligt sexliv är ett politiskt problem och inte bara en privatsak, enligt folkhälsominister Gabriel Wikström på DN Debatt.

Regeringen har gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag att utreda svenskarnas sexvanor. Det är första gången på 20 år en sådan undersökning görs i större omfattning.

Syftet med den nya utredningen är att ge underlag för en mera positiv och mindre skambelagd diskussion om en fråga som har stor betydelse för folkhälsan. Detta enligt folkhälsominister Gabriel Wikström (S), som skriver på Dagens Nyheters debattsida.

Ministern: "Sex är inte privat"

Wikström anser att den offentliga och politiska diskussionen om sex mest handlar om de negativa aspekterna: könssjukdomar, oönskade graviditeter och våldtäkter. Han vill i stället diskutera "det som är lustfyllt med sex" på mer positivt och otvunget sätt.

Folkhälsominister Gabriel Wikström. Foto: Izabelle Nordfjell/TT

"Sex är inte, och har aldrig varit, en enbart privat angelägenhet. Sex är också en fråga om människors hälsa och ur det perspektivet en politisk fråga. För att skapa en jämlik hälsa behöver vi också en jämlik sexuell hälsa", skriver Gabriel Wikström.

"Därför kan sexuell problematik i sig leda till sämre psykisk hälsa. Trots att psykisk ohälsa i dag är ett av våra största folkhälsoproblem är sex och samlevnad sällan någonting som lyfts när vi diskuterar psykisk ohälsa", skriver han.

Nu görs nu studie

Wikström understryker att det behövs mera kunskap om människors sexliv för att komma till rätta med de sexrelaterade problem som kan påverka folkhälsan. Därför behövs det nu en större befolkningsstudie i stället för de mindre undersökningar som de senaste 20 åren är "genomförda av kvällstidningar", enligt ministern.

"Dessa mindre studier pekar dessutom på att den genomsnittliga sexuella aktiviteten i Sverige minskat ... Om det skulle vara så att de samhälleliga förutsättningarna för ett gott sexliv – exempelvis genom stress eller andra ohälsofaktorer – har försämrats så är det också ett politiskt problem", skriver han.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + bok av Annika Sjöö för 199 kr. Köp nu!