Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 12 okt 2012 11:51

Regeringen mörkade gifter i svenska fiskar

Strömming och lax som säljs i svenska butiker innehåller högre halt av miljögiftet dioxin än vad EU tillåter.

Strömming och lax som säljs i svenska butiker innehåller högre halt av miljögiftet dioxin än vad EU tillåter.

Foto: Robin Benigh

Strömming och lax som säljs i svenska butiker innehåller högre halt av miljögiftet dioxin än vad EU tillåter.

När Sverige fick undantag från EU-regeln struntade regeringen att informera om detta.

– EU-kommissionen visste inte om att det fanns en sådan här risk och att väldigt många både kvinnor i barnafödande ålder och barn riskerar att få i sig de här höga halterna av dioxin via fisken, säger EU-parlamentarikern Åsa Westlund till SR .

Det var förra året som livsmedelsverket upptäckte att deras kostråd för fisk från Östersjön inte fungerade ordentligt. Inte ens 15 procent av konsumenterna visste om att laxen och strömmingen från Östersjön kunde vara skadlig då den innehöll dioxin.

Laxen och strömmingen i Östersjön innehåller så pass mycket dioxin att kvinnor i fertil ålder och barn inte bör äta den mer än två gånger om året. Enligt forskning kan dioxin i låga doser leda till lägre födelsevikt, sämre fertilitet, adhd eller diabetes, skriver SR.

Livsmedelverket vill avskaffa det undantag som gör det möjligt att fånga och sälja giftiga fisken.

– Ja, vi ser att det är ganska många tusen barn och kvinnor i barnafödande ålder som kommer att få i sig mer dioxin och pcb här än vad vi anser är tolerabelt, säger Gunilla Henrysdotter på livsmedelsverket till P1-morgon.

Kostråd

Regeringen bestämde sig dock för att ignorera livsmedelverkets slutsatser. De menade att bättre kostråd skulle bidra till att informationen om fisken nådde ut till många.

– Det innebär att vi även i fortsättningen kan bevara vår tradition att till exempel äta surströmming. Det innebär också att det småskaliga fisket längs ostkusten kan fortsätta sin verksamhet, sade landsbygdsminister Eskil Erlandsson på en presskonferens, enligt SR.

För att få fortsatt tillstånd till Östersjöfisket måste regeringen få EU-kommissionens godkännande.

Rapporter som Ekot tagit fram visar att Livsmedelsverkets slutsatser om riskerna med Östersjöfisken aldrig kom fram till kommissionen.

– Vi kan ju inte ge in alla typer av rapporter som presenteras och tas fram och vid alla sammanhang, säger lantbruksminister Eskil Erlandsson till SR.