Två nya läkemedel är på gång som kan hjälpa dig att få ner i vikt. "Det är bra. De här läkemedlen har en tydlig effekt", säger fetmaforskaren Claude Marcus.
Två nya läkemedel är på gång som kan hjälpa dig att få ner i vikt. "Det är bra. De här läkemedlen har en tydlig effekt", säger fetmaforskaren Claude Marcus. Foto: Ylwa Yngvesson

Rätta medicinen mot din övervikt snart här

Tappa kilon - med medicin.

Snart finns två nya läkemedel mot fetma.

- Det är bra. De här läkemedlen har en tydlig effekt och de behövs, säger Claude Marcus, fetmaforskare och KI-professor.

Varannan svensk är överviktig eller fet. Att det finns en marknad för läkemedel som gör att man går ner i vikt är självklart.

Men den enda medicin mot fetma som finns tillgänglig i dag är orlistat som finns i Xenical och Alli. Medlet fungerar genom att göra så att en del av fettet i maten passerar genom kroppen utan att brytas ner.

Försöken att ta fram nya läkemedel mot övervikt och fetma har kantats av motgångar. Flera nya mediciner har visat sig ha allvarliga och oväntade biverkningar. Läkemedlet Acomplia visade sig exempelvis öka risken för självmord och läkemedelsföretaget Sanofi tvingades dra in det 2009. Läkemedlet Reductil stoppades efter att det visat sig ha hjärtbiverkningar.

"De har helt klart en effekt"

Men snart kommer två nya läkemedel, Saxenda som tas som injektion och tabletten Mysimba. Medicinerna ger mellan fyra och sex kilos viktnedgång på ett år. Claude Marcus, professor och fetmaforskare på Karolinska institutet, välkomnar de nya preparaten.

- De har helt klart en effekt på vikten, och det finns ett behov av nya läkemedel, säger Claude Marcus.

Han tror också att de nya fetmamedicinerna är relativt säkra.

- Det är substanser som vi känner till och som är väl använda på människa sen tidigare. De nya medicinerna bör därför vara lite mindre farliga, så att vi slipper sådana förfärliga överraskningar som man tidigare sett.

Kan bli förmån

Båda de nya medicinerna innehåller substanser som redan finns i andra läkemedel. Saxenda innehåller ämnet liraglutid som i dag används som medicin för att hjälpa personer med typ 2-diabetes att få bättre blodsockerkontroll. Tabletten Mysimba är ett kombinationspreparat. Den innehåller bupropion som i dag används för rökavvänjning och mot depression. Den andra aktiva beståndsdelen i tabletten är naltrexon som används mot alkoholberoende.

- Jag känner mig bekväm med de nya läkemedlen eftersom ämnena är väl beprövade, säger Claude Marcus.

Experterna diskuterar redan om läkemedlen kan användas vid behandling av barn.

Europeiska läkemedelsverket, EMA, har gett Saxenda och Mysimba grönt ljus. Men det kan dröja åtminstone ett halvår innan medicinerna finns i Sverige. Först måste de formellt godkännas av EU-kommissionen. Sedan ska TLV, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, bestämma om medicinen blir rabatterad och får ingå i läkemedelsförmånen.

- Jag hoppas att medicinerna blir subventionerade eftersom kostnaden annars slår väldigt orättvist. Vi vet att de som har det dåligt ekonomiskt ställt drabbas av fetma i högre grad än andra, säger Claude Marcus.

Här är de nya medicinerna

Saxenda, med substansen liraglutid, finns i dag under namnet Victoza. Det hjälper kroppen att sänka blodsockret om det är för högt. Det gör även att maten passerar magsäcken långsammare.

Medlet tas som en injektion under huden. Vanliga biverkningar är lågt blodsocker, illamående, diarré och kräkningar. Huvudvärk, magbesvär, gaser och minskad aptit är också vanligt, liksom reaktioner på injektionsstället.

Avsett som kombinationsläkemedel är Mysimba som tas som en tablett, gärna tillsammans med mat. De vanligaste biverkningarna är illamående, kräkningar, förstoppning, yrsel och torr mun.

Läge för att avsluta medicineringen om inte patienten inte tappat minst 5 procent av sin kroppsvikt efter tre respektive fyra månaders behandling.

Källor: FASS, EMA

 

Experten, Claude Marcus: "Inte en quick fix"

De nya läkemedlen kommer sannolikt att skrivas ut som ett komplement till kost-, motion- och livsstilsförändringar för personer med fetma eller hälsofarlig övervikt. För de nya läkemedlen är ingen quick fix, poängterar Claude Marcus:

Alla drömmer om pillret man tar på kvällen som gör att man är smal på morgonen när man vaknar. Men det finns inte. Både patienten och läkaren måste förstå att patienten måste göra ett stort jobb själv. Men medicinerna kan vara ett stöd.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!