Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 24 jan 2011 09:11

Uppdaterad 25 jan 2011 09:42

Rätt fett för din hälsa

Bregott eller Lätt&Lagom? Vilket är det smartaste valet?

Bregott eller Lätt&Lagom? Vilket är det smartaste valet?

Foto: Johanna Berglund

Smör, olja eller margarin. Har du svårt att välja matfett eller avgöra vilket som är nyttigast? I vår fettskola får du svar på vilket fett som passar till vad och vad matfetterna egentligen innehåller.
Sedan tre decennier har du uppmanats att undvika mättat fett om du vill hålla dig frisk. Margarin har ansetts vara det enda rätta på mackan, oljorna har hyllats och du har fått lära dig att fleromättat fett är det bästa. På senare tid har andra åsikter börjat dyka upp i fettdebatten. Forskare, läkare och näringsfysiologer menar att du absolut kan äta mättat fett utan att riskera din hälsa och att ett för stort intag av margarin och det fleromättade fettet omega-6 inte är bra.

Uteslut inte någon typ av fett

- Det är bättre att öka andelen omega-3 i stället för att dra ner på omega-6, säger Anki Sundin, näringsfysiolog och nutritionist.
- Det är varken eftersträvansvärt eller ens möjligt att utesluta någon typ av fett. Fett finns som en del i många bra livsmedel, som nötter till exempel. De är energirika på grund av sitt fettinnehåll men har också bra kostfiber och antioxidanter.

Variera kosten

Anki Sundin anser att så länge du får i dig tillräckligt av det fleromättade fettet så behöver du inte oroa dig för den övriga fettfördelningen, speciellt inte om du har en varierad kost. Hon anser också att den exakta fördelningen mellan olika fettsyror i våra livsmedel spelar mindre roll. Nästan alla feta livsmedel innehåller mättat, enkelomättat och fleromättat fett så med en varierad kost du får alltid i dig lite av allt.
- Välj helt enkelt ett smör, margarin eller en olja som du tycker smakar gott och som funkar till det du ska äta. Något som du kan tänka på är att lättmargarin inte går att steka i och du ska se upp när du steker i olja så att du inte bränner maten.

Välj bort margarin

Men vill du satsa på att äta mat som är så oraffinerad och miljövänlig som möjligt bör du välja bort margarin, menar Anki Sundin. I margarin finns nämligen en hel del tillsatser, det är nödvändigt för att det ska hålla ihop. Fettet i margarin är också bearbetat hårdare än i smör. Smör, olja, kokosfett eller en matfettsblandning är bättre alternativ om du vill äta naturligt och miljövänligt.