Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 20 sep 2012 10:40

Rätt bröd i magen håller dig mätt längre

<strong>Efterugnslimpa, Fazer</strong><br>Pris: 21 kronor (8 kronor/100 gram)<br>Ewas kommentar: Ett bröd gjort på råg och surdeg. Innehåller mycket fibrer, bara 1 gram sockerarter och 47 gram kolhydrater. Inga tillsatser. De tar cirka tre-fyra timmar för kroppen att bryta ner brödet så du håller dig mätt länge.<br><strong>BETYG: 4 getingar</strong>

Efterugnslimpa, Fazer
Pris: 21 kronor (8 kronor/100 gram)
Ewas kommentar: Ett bröd gjort på råg och surdeg. Innehåller mycket fibrer, bara 1 gram sockerarter och 47 gram kolhydrater. Inga tillsatser. De tar cirka tre-fyra timmar för kroppen att bryta ner brödet så du håller dig mätt länge.
BETYG: 4 getingar

1/12

Foto: Christian Örnberg

<strong>Solrosbröd, Va'gott</strong><br>Pris: 20 kronor (4 kronor/100 gram)<br>Ewas kommentar: Innehåller både havrefibrer och solrosfrön, som sänker brödets GI-värde och håller blodsockerkurvan jämn. Lite fetare, vilket inte är en nackdel eftersom man tack vare frön och nötter håller sig mätt länge. Ett bröd utan konstiga tillsatser.<br><strong>BETYG: 4 getingar</strong>

Solrosbröd, Va'gott
Pris: 20 kronor (4 kronor/100 gram)
Ewas kommentar: Innehåller både havrefibrer och solrosfrön, som sänker brödets GI-värde och håller blodsockerkurvan jämn. Lite fetare, vilket inte är en nackdel eftersom man tack vare frön och nötter håller sig mätt länge. Ett bröd utan konstiga tillsatser.
BETYG: 4 getingar

2/12

Foto: Christian Örnberg

<strong>HÄR FÖLJER SEX BRA BRÖDSORTER: </strong><br><strong>Rågkusar, Fazer</strong><br>Pris: 40 kronor (6 kronor/100 gram)<br>Ewas kommentar: Jag brukar köpa det här brödet själv. Det är ett rent fullkornsbröd baserat på rågmjöl, fibrer och surdeg. Fritt från tillsatser. Innehåller lite kolhydrater och sockerarter.<br><strong>BETYG: 4 getingar</strong>

HÄR FÖLJER SEX BRA BRÖDSORTER:
Rågkusar, Fazer
Pris: 40 kronor (6 kronor/100 gram)
Ewas kommentar: Jag brukar köpa det här brödet själv. Det är ett rent fullkornsbröd baserat på rågmjöl, fibrer och surdeg. Fritt från tillsatser. Innehåller lite kolhydrater och sockerarter.
BETYG: 4 getingar

3/12

Foto: Christian Örnberg

<strong>Rågform, Fazer</strong><br>Pris: 24 kronor (6 kronor/100 gram)<br>Ewas kommentar: Bakat på surdeg vilket är en GI-sänkare. Surdegen slöar ner enzymerna i magen så att nedbrytningen tar längre tid.<br><strong>BETYG: 3 getingar</strong>

Rågform, Fazer
Pris: 24 kronor (6 kronor/100 gram)
Ewas kommentar: Bakat på surdeg vilket är en GI-sänkare. Surdegen slöar ner enzymerna i magen så att nedbrytningen tar längre tid.
BETYG: 3 getingar

4/12

Foto: Christian Örnberg

<strong>Danskt rågbröd, Fazer</strong><br>Pris: 25 kronor (4 kronor/100 gram)<br>Ewas kommentar: Innehåller mycket fullkorn. Fördelningen med 37 gram kolhydrater varav 2 gram sockerarter är helt i sin ordning. Surdegen och ättikan gör att det tar längre tid att bryta ner det här brödet.<br><strong>BETYG: 3 getingar</strong>

Danskt rågbröd, Fazer
Pris: 25 kronor (4 kronor/100 gram)
Ewas kommentar: Innehåller mycket fullkorn. Fördelningen med 37 gram kolhydrater varav 2 gram sockerarter är helt i sin ordning. Surdegen och ättikan gör att det tar längre tid att bryta ner det här brödet.
BETYG: 3 getingar

5/12

Foto: Christian Örnberg

<strong>Rågklämmor, Pågen</strong><br>Pris: 23 kronor (6 kronor/100 gram)<br>Ewas kommentar: Innehåller lite för ­mycket sockerarter. Bör vara under 3 gram/100 gram och här är det 4,5 gram. Men det får godkänt tack vare att både surdeg och ­vinäger slöar ner enzymerna i magen, så att det tar längre tid för brödet att brytas ner.<br><strong>BETYG: 2 getingar</strong>

Rågklämmor, Pågen
Pris: 23 kronor (6 kronor/100 gram)
Ewas kommentar: Innehåller lite för ­mycket sockerarter. Bör vara under 3 gram/100 gram och här är det 4,5 gram. Men det får godkänt tack vare att både surdeg och ­vinäger slöar ner enzymerna i magen, så att det tar längre tid för brödet att brytas ner.
BETYG: 2 getingar

6/12

Foto: Christian Örnberg

<strong>Nedan förljer 5 dåliga brödsorter:</strong><br><strong>Kavring, Pågen</strong><br>Pris: 28 kronor (5 kronor/100 gram)<br>Ewas kommentar: Det här brödet innehåller bara 32 procent fullkorn, jämför det med de bra bröden som innehåller närmare 100 procent. Allt vetemjöl och socker påverkar blodsockerkurvan rejält.<br><strong>BETYG: 1 geting</strong>

Nedan förljer 5 dåliga brödsorter:
Kavring, Pågen
Pris: 28 kronor (5 kronor/100 gram)
Ewas kommentar: Det här brödet innehåller bara 32 procent fullkorn, jämför det med de bra bröden som innehåller närmare 100 procent. Allt vetemjöl och socker påverkar blodsockerkurvan rejält.
BETYG: 1 geting

7/12

Foto: Christian Örnberg

<strong>Gott gräddat, Pågen</strong><br>Pris: 21 kronor (3 kronor/100 gram)<br>Ewas kommentar: Vetemjöl kommer först, sen fullkornsråg, sirap, glukos, fruktos, sackaros, äppelsylt och socker. Att sockret står på tredje plats i innehållsförteckningen betyder att det innehåller väldigt mycket socker.<br><strong>BETYG: 1 geting</strong>

Gott gräddat, Pågen
Pris: 21 kronor (3 kronor/100 gram)
Ewas kommentar: Vetemjöl kommer först, sen fullkornsråg, sirap, glukos, fruktos, sackaros, äppelsylt och socker. Att sockret står på tredje plats i innehållsförteckningen betyder att det innehåller väldigt mycket socker.
BETYG: 1 geting

8/12

Foto: Christian Örnberg

<strong>Potatislimpa, Fazer</strong><br>Pris: 25 kronor (5 kronor/100 gram)<br>Ewas kommentar: Inte mer än 17 procent fullkorn, och vetemjölet står på första plats i innehållsförteckningen. Sen kommer sirap, potatisflingor och sötningsmedlet dextros. Potatis låter nyttigt, men stärkelsen har ganska hög påverkan på blodsockret.<br><strong>BETYG: 1 geting</strong>

Potatislimpa, Fazer
Pris: 25 kronor (5 kronor/100 gram)
Ewas kommentar: Inte mer än 17 procent fullkorn, och vetemjölet står på första plats i innehållsförteckningen. Sen kommer sirap, potatisflingor och sötningsmedlet dextros. Potatis låter nyttigt, men stärkelsen har ganska hög påverkan på blodsockret.
BETYG: 1 geting

9/12

Foto: Christian Örnberg

<strong>Skogaholmslimpa, ­Bageri Skogaholm</strong><br>Pris: 20 kronor (2, 50 kronor/100 gram)<br>Ewas kommentar: Brödet innehåller i princip ingenting. Det är bara vatten, mjöl och sirap. Ändå är det en riktig storsäljare. Men att ge det här till sina barn är som att servera en skål med godis.<br><strong>BETYG: en överkryssad geting</strong>

Skogaholmslimpa, ­Bageri Skogaholm
Pris: 20 kronor (2, 50 kronor/100 gram)
Ewas kommentar: Brödet innehåller i princip ingenting. Det är bara vatten, mjöl och sirap. Ändå är det en riktig storsäljare. Men att ge det här till sina barn är som att servera en skål med godis.
BETYG: en överkryssad geting

10/12

Foto: Christian Örnberg

<strong>Lingongrova, Pågen</strong><br>Pris: 20 kronor (4 kronor/100 gram)<br>Ewas kommentar: Det är som att servera en skål med godis, eftersom det innehåller så mycket socker. Vetemjöl, som höjer blodsockret snabbare än socker, kommer dessutom på första plats. Genom sirap och lingonsylt har brödet fått sin mörka färg.<br><strong>BETYG: en överkryssad geting</strong>

Lingongrova, Pågen
Pris: 20 kronor (4 kronor/100 gram)
Ewas kommentar: Det är som att servera en skål med godis, eftersom det innehåller så mycket socker. Vetemjöl, som höjer blodsockret snabbare än socker, kommer dessutom på första plats. Genom sirap och lingonsylt har brödet fått sin mörka färg.
BETYG: en överkryssad geting

11/12

Foto: Christian Örnberg

TIPS! Satsa på bröd med fullkorn.<br>

TIPS! Satsa på bröd med fullkorn.

12/12

Foto: Merih Unal Ozmen

Välj rätt bröd! Du håller dig mätt flera timmar längre med ett nyttigt bröd i magen.

Här betygsätter GI-experten Ewa Skiöldebrand elva olika sorter.

Tänk på att ...

... mörkt bröd inte alltid är nyttigt.

Ett bröd som är baserat på vetemjöl kan få sin mörka färg av exempelvis sirap. Det ger extremt stor påverkan på din blodsockerkurva.

... läsa innehålls­förteckningen

Innehållsförteckningen är skriven i storleksordning. Det brödet innehåller mest av kommer först, och sedan följer ingredienserna i sluttande ordning.

... lite socker kan vara okej

Om socker står med i slutet av innehållsförteckningen behöver man inte bli orolig. Ibland används lite socker i jäsningsprocessen, och då försvinner det när brödet bakas.

... fett kan vara bra

Ett bröd som innehåller exempelvis solrosfrön och nötter är lite fetare, men kan fortfarande vara nyttigt. Bra fetter är toppen för förbränningen, sänker GI-värdet på brödet och gör dig mättare.

... se upp för frukt­sockret

När man använder fruktsocker i koncentrerad form, fruktos, som sötningsmedel är det svårt för levern att bryta ner det. Överskottsmängden kommer då att omvandlas till fett.

... vetemjöl är värre än socker

Vetemjöl har betydligt högre GI-värde än socker, och påverkar blodsockerkurvan snabbare. Står det på fjärde eller femte plats i innehållsförteckningen har det inte så stor påverkan på blodsockerkurvan.

... socker har många namn

För att nämna några: glukos, maltos, sackaros och sirap. Kolhydratmängden i innehållsförteckningen bör inte ligga över 50 gram/100 gram, varav sockerarterna bör ligga under 3 gram. Ju färre gram kolhydrater per 100 gram desto bättre.

Relaterat