1 av 13
2 av 13
3 av 13
4 av 13
5 av 13
6 av 13
7 av 13
8 av 13
9 av 13
10 av 13 Foto: Franz Fleissner
11 av 13 Foto: Franz Fleissner
12 av 13 Foto: Franz Fleissner
13 av 13

Rasade 100 kilo - nu är Joacim  fitnessmodell

Som mest vägde Joacim Nilsson 180 kilo och vändningen blev flygvärdinnans kommentar. Nu jobbar han som modell och har aldrig mått bättre. – För mig var det en fråga om överlevnad.

Joacim Nilsson var aktiv både inom handboll och kampsport i tonåren. Han studerade till och med på ett gymnasium med inriktning idrott? Men skadan i axeln och två operationer för att fixa den tvingade honom att sluta med sitt aktiva liv vid 19 års ålder. 

– Då försvann all min träningsvilja för jag kunde inte använda överkroppen, berättar Joacim som i dag är 26 år, för Expressen. 

Men det förändrade honom. Snart vägde Joacim över 100 kilo och det fortsatte att rulla uppåt. 

Vad var det som gjorde att du gick upp så mycket i vikt?

– Jag vill inte beskylla något. Man har alltid ett eget ansvar. Jag kan skylla på tusen grejer men det är bara bortförklaringar. Jag började rättfärdiga allt. Alla andra åt ju godis fyra dagar i veckan, varför skulle inte jag. Många beskriver ju det som ett utanförskap men jag var aldrig med om det, så jag har liksom aldrig varit tjock och olycklig. 

När Joacim ställde sig i en hiss för fyra tillsammans med en vän och den blinkade varnande för övervikt skrattade han.

– Man tyckte ju att det var fel på de svenska hissarna, eller fel på H&M att de inte hade större kläder för mig på 150 kilo. Jag tyckte att det var alla andras fel och frågade mig själv varför det inte fanns kläder i flera gånger XL i vanliga butiker. 

Vändpunkten blev flygvärdinnans kommentar

Men någonstans började han också att förstå. När en flygvärdinna sedan frågade om han ville ha två platser i planet bestämde han sig. 

– Det gjorde jätteont själsligt. Det gjorde stor inverkan på mig. Man skojar så mycket om de här amerikanerna som beställer två säten, nu var jag en av de här riktigt feta människorna. 

Han minns hur han efteråt kom hem, ställde sig framför spegeln och frågade sig själv vad han egentligen gjort. 

– Då kom dödsångesten, paniken.

När Joacim senare la sig på operationsbordet för att genomgå en gastric bypass vägde han 180 kilo och läkarna hade, förvånade över att han inte var sjukare än vad han var, bland annat varnat för diabetes och mätt dåliga värden. 

– För mig var det en fråga om överlevnad. Mitt mål var egentligen bara att komma ner till 100 kilo. Det gick förvånansvärt fort.

Det första halvåret gick Joacim ner 60 kilo. Sedan fortsatta han att tappa i vikt. Men det var nära att gå illa när han sedan råkade ut för ett elakartat tarmvred och tvingades till ännu en operation.

– Jag var tvungen att göra en öppen bukoperation och jag höll på att förlora livet där. 

Efter det rasade han i vikt eftersom han inte kunde äta.

– Då blev jag väldigt smal i stället när jag kom ner till 80 kilo. Då blev det en annan kamp i stället genom att bygga på sig den här förlorade muskelmassan. Det lyckades jag med till slut. 

Jobbar som modell

När en vän sedan ville använda Joacim som modell för en skoluppgift gick han med på att stå framför kameran. Vännen fick underkänt på uppgiften med motiveringen att hon använt sig av en professionell modell. När hon förklarade att så inte alls var fallet kopplade denne ihop Joacim med en fotograf som plåtade åt en kalender. 

Utan att Joacim visste ordet av hade han blivit Mr juni och jobben började rulla in. 

I dag har han precis avslutat en filminspelning i USA där han bor halva året, medverkat i en musikvideo samt synts i bland annat Elegant Magazin. 

– Det går inte att beskriva det på något annat sätt än ett mirakel. Det är fantastiskt stort, det är svårt för mig att förstå. Att någon vill betala mig för att stå framför en kamera har ju inte funnits i min värld tidigare. Det var ingen dröm förut, för jag kunde helt enkelt inte ha det som dröm innan. 

Så tränar Joacim…

Eftersom 26-åringen nyligen opererat bort överflödig hud på magen som följd till viktnedgången har han haft träningsförbud i åtta veckor men annars lägger han numera en timme om dagen på träning. 

– Det är utan bortförklaringar. En timme om dagen kan vem som helst leta fram. Vare sig det är att promenera eller att vara på gymet. Man ska absolut ha en plan med sin träning men det som är viktigast är att faktiskt börja.

– Jag vet att alla människor kan förändras till det bättre. Men det behöver inte alltid handla om utseende det kan också vara hur man mår på insidan. Jag får till exempel inte de här förkylningarna eller får ont i huvudet som förut. Det är viktigare än att ha ett sexpack. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!