ANNONS
X
EXPRESSEN.SE
Publicerad 7 sep 2009 14.06

Rädda hjärtat - med broccoli

Frossa i kål - så kan du minska risken för hjärtsjukdom.

Frossa i kål - så kan du minska risken för hjärtsjukdom.

Foto: Colourbox

Broccoli och brysselkål är inte bara bra för magen och midjemåttet.
De skyddar dessutom mot hjärtinfarkt.
Nu har forskare kommit på varför.
Alla vet att det är nyttigt med grönsaker. Men visste du att vissa sorter innehåller så mycket nyttigheter att de till och med kan förhindra hjärt- och kärlsjukdomar?
Kål, som exempelvis broccoli, vitkål, brysselkål och blomkål, innehåller nämligen kemiska ämnen som stoppar åderförfettning, så kallad ateroskleros.
Nu har forskare från Imperial College i London kommit på hur det fungerar, uppger BBC Health News.

Nya mediciner

I sin studie upptäckte de hur ett kemiskt ämne - som finns naturligt i kålsorterna - aktiverade ett protein som hindrade kärlen från att täppas igen.
- Näste steg är att testa om man får samma positiva effekt av att bara ära broccoli eller någon av de andra grönsakerna i samma familj, säger forskningsledaren Paul Evans till BBC Health News.
I framtiden skulle forskningsresultaten kunna bidra till nya behandlingsmetoder mot hjärt- och kärlsjukdomar - både mediciner och kostråd.
ANNONS