Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 1 sep 2010 10:34

Rädda hjärnan med D-vitamin

D-vitaminbrist ger 62 procent högre risk för att utveckla demens., enligt ny forskning.

D-vitaminbrist ger 62 procent högre risk för att utveckla demens., enligt ny forskning.

Foto: THINKSTOCK

Slipp trötthet - och demens.
Ny forskning visar att D-vitamin inte bara stärker immunförsvaret - utan även kan minska risken för Parkinsons sjukdom och alzheimer.
- D-vitamin är en av kroppens allra viktigaste substanser som många lider brist av, säger psykiater Mats Humble.

En omfattande finsk studie visar att högre nivåer av D-vitamin kan minska risken för att utveckla Parkinsons med 67 procent jämfört med för lågt D-vitamin i blodet.
Nyligen publicerades även en italiensk studie som visar ett samband mellan D-vitaminbrist och utvecklingen av demens, bland annat alzheimer. D-vitaminbrist gav 62 procent högre risk för att utveckla demens.

LÄS OCKSÅ: D-vitamin – får du tillräckligt?

Stärker immunförsvaret

Både Alzheimers och Parkinson drabbar nervceller i hjärnan, vilket pekar på att D-vitaminbrist kan skada hjärnceller.
– Det är ett vitamin som påverkar otroligt många saker, det är en av kroppens allra viktigaste substanser som många lider brist av, säger psykiater Mats Humble, vid äldrepsykiatrin vid Uppsala Akademiska sjukhus.
Vitaminet stärker även immunförsvaret och har visat sig hjälpa mot influensa. En brist på D-vitamin kan öka risken för depression, benskörhet, cancer, diabetes, autism och hjärt- och kärlsjukdomar.

Varnar för överdosering

Forskningsområdet är relativt nytt – och alla är inte odelat positiva.
– Man ska vara försiktig med att överdosera D-vitamin. Vi har hittat samband mellan cancer och höga D-vitaminnivåer i blodet, säger Karl Michaëlsson, professor och överläkare i ortopedi vid Uppsala universitet.
Men en lagom dos D-vitamin varje dag, som det man tillgodogör sig genom kost är riskfritt, försäkrar han.
– En rejäl bit laxpudding kan ge 10 mikrogram D-vitamin, medan en halvtimme i solen i badkläder en solig dag kan ge minst 250 mikrogram, säger Mats Humble. Han menar att det är mycket svårt att överdosera D-vitamin.

”Jag märker skillnad”

Ett symptom på D-vitaminbrist är trötthet. En av de drabbade är Marie-Michelle Ask, 33. Hon var trött och upptäckte att hon hade brist på D-vitamin. Något som var enkelt att åtgärda.
– Jag bli alltid tröttare på hösten och vintern men jag märker skillnad om jag tar D-vitamintabletter. Nu i sommar har jag även testat D-vitaminberikad dryck, säger hon.