Rädda ditt hjärta med ett äpple om dagen

Ett äpple om dagen minskar risken att du ska få en hjärtattack. Det menar forskare vid universitetet i Oxford, rapporterar Daily mail.

Forskarna har med hjälp av matematiska beräkningar kommit fram till att en förskrivning av ett äpple om dagen till alla i 50-årsåldern och äldre skulle förhindra eller försena omkring 8 500 hjärtinfarkter och stroke i Storbritannien under ett år.

De positiva hälsoeffekterna liknar de man får när man äter statiner, kolesterolsänkande läkedel.

"Kan göra verklig skillnad"

Adam Briggs, vid universitetet i Oxford berättar:

– Det visar bara hur effektiva små förändringar i kosten kan vara, och att både mediciner och ett sundare liv kan göra en verklig skillnad i att förhindra hjärtsjukdomar och stroke.

Forskarna tycker inte att man bör ersätta föreskrivna statiner med äpplen, men det är ett lätt sätt att ytterligare förbättra sitt hälsotillstånd – genom att äta äpplen.

I studien, som publicerades i julnumret av British Medical Journal, har forskare använt matematiska modeller för att bedöma konsekvenserna av att ordinera ett äpple om dagen för äldre människor.

Forskarna beräknade att alla som äter en portion av frukt och grönsaker, till exempel ett äppl , en dag får en minskning av risken för hjärtinfarkt och stroke med 12 procent .

Hos en person med låg till måttlig risk för hjärtinfarkt ger denna dos frukt samma skydd som en dos statin.

Äter mindre frukt än vi borde

Ju mer frukt och grönsaker du äter, desto större skydd får du mot dödsfall av dessa orsaker. Men de senaste siffrorna visar att de flesta äter mindre frukt än vad som är önskvärt.

Dr Peter Coleman från The Stroke Association är positiv till forskningen

– Även om det är viktigt de som har ordinerats kolesterolsänkande läkemedel som statiner fortsätter att ta denna mycket effektiva medicinering, kan alla minska risken för stroke med enkla livsstilsförändringar, till exempel en balanserad kost, säger han.