Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Känslor, även de negativa, fyller en funktion. Men i takt med att de blir äldre kan de påverka vår hälsa, menar en ny studie.
Känslor, även de negativa, fyller en funktion. Men i takt med att de blir äldre kan de påverka vår hälsa, menar en ny studie.
Känslor, även de negativa, fyller en funktion. Men i takt med att de blir äldre kan de påverka vår hälsa, menar en ny studie.
Känslor, även de negativa, fyller en funktion. Men i takt med att de blir äldre kan de påverka vår hälsa, menar en ny studie. Foto: Shutterstock

Vill du leva länge? Sluta vara så arg

Vårt känsloliv påverkar inte bara hur vi mår rent psykiskt.

En ny mindre studie menar exempelvis att ilska kan öka nivåerna av inflammation i kroppen och i förlängningen förkorta din livslängd.

Vi människor är komplexa varelser.

Och då menar vi inte bara de intrikata fysiologiska system som håller oss vid liv. Känslor kan spela en stor roll både för vårt psykiska välmående och rent fysiskt.

En ny mindre studie publicerad i tidskriften Psychology and Aging menar att vissa känslor är mer hälsovådliga än andra.

Specifikt är det ilska som tycks ha en koppling till ökad inflammation i kroppen vilket i sin tur kan öka risken för kronisk sjukdom.

LÄS OCKSÅ: 7 saker psykologerna gör för att lindra sin ångest 

Känslor är bra – i rätt kontext

Men det verkar inte gälla alla. Teorin bakom studien är att alla känslor fyller en funktion i våra liv.

– Alla negativa känslor kan ha en positiv funktion om de upplevs i rätt kontext, säger psykologen Carsten Wrosch, en av studieförfattarna, enligt sajten Time.

Att vara ledsen kan exempelvis vara viktigt för den psykiska läkeprocessen och ilska kan motivera människor att ta sig igenom tuffa situationer.

Men längre upp i åldrarna verkar ilska vara mer skadligt.

LÄS OCKSÅ: Förklaringen! Därför blir du arg när du är hungrig 

Ökar risken för inflammation - och sjukdom

För studien analyserade Wrosch och kollegan Ute Kunzmann data från en tidigare undersökning som gjorts på över 200 vuxna mellan 59 och 93 år. Deltagarna rapporterade bland annat sitt känsloläge tre gånger i veckan och huruvida de diagnosticerats med en sjukdom. Deras blod testades också för inflammation i kroppen.

Forskarna kunde se en koppling mellan personer över 80 som regelbundet upplevde ilska och ökade nivåer av inflammation. Samma personer hade också en högre sannolikhet att lida av minst en kronisk sjukdom, som cancer eller hjärtrelaterade besvär.

Såg inte samma koppling

Tillfällig inflammation är helt naturligt, det ingår i kroppens kamp- och flyktrespons, men när den blir kronisk ökar den risken för sjukdom.

Samma koppling kunde inte göras med exempelvis sorgsenhet. Och för yngre deltagare, runt 60-70 år, syntes ingen länk heller till ilska.

Studien är som tidigare liten och ytterligare forskning behövs innan för stora växlar dras. Medan vi väntar kanske lite meditation kan vara på sin plats?