Ambiverta delar drag med både extroverta och introverta, utan att luta över åt någotdera håll.
Ambiverta delar drag med både extroverta och introverta, utan att luta över åt någotdera håll. Foto: Shutterstock

Varken introvert eller extrovert? Du kan vara ambivert

Antingen är man extrovert eller introvert. Eller?

Det är inte helt rätt. Det finns faktiskt en tredje personlighetstyp som kallas ”ambivert”.

Cornelia Thomasson

Indelningen mellan extroverta och introverta personlighetstyper är nog de flesta bekanta med vid det här laget. Extroverta tenderar att vara sociala, utåtriktade och trivas bra i stora sällskap medan introverta är mer inåtriktade, tycker om att göra saker på egen hand och blir obekväma i större sociala sammanhang.

Men är det verkligen så enkelt att kategorisera folk? Om du tillhör skaran som känner igen dig i båda extremiteterna kan det bero på att du tillhör den tredje kategorin – ambiverta.

Extrovert eller introvert? Det är ett spektrum 

När man använder sig av extrovert och introvert för att beskriva personlighetstyper är det viktigt att ha med sig att begreppens upphovsman Carl Jung lanserade det som ett helt spektrum. Det är bara ett fåtal människor som befinner sig vid extremerna, medan resten av befolkningen är utspridda däremellan.

Ambivert myntades senare av psykologen Hans Eysenck och innebär att man inte lutar mer åt varken det introverta eller extroverta utan har lika mycket av de båda typerna i sig.

Tecken på att du är ambivert

Är du nyfiken på om du kvalar in bland skaran ambiverta? The Healthy har med hjälp av organisationsforskaren Karl Moore och psykologen Laurie Helgoe, tagit fram en checklista med både styrkor och svagheter som är karaktäristiska hos ambiverta.

1. Du är bra på att hålla fokus

Som ambivert har du lätt att fokusera på det du gör. Till skillnad från extroverta riskerar du inte att bli distraherad av yttre stimuli. 

2. Du är mer flexibel

Den ambiverta har en fördel i samspelet med andra eftersom de kan bete sig både som introverta och extroverta, beroende på vad situationen kräver. Enligt Karl Moore är det här något som kommer naturligt ambiverta.

– Att vara ambivert betyder inte att du automatiskt försetts med emotionell intelligens eller social kompetens. Däremot finns förmågan att anpassa sig – som att ta ett steg tillbaka och lyssna lite mer och känna sig bekväm med det, säger Laurie Helgoe.

3. Du är bra på att vara övertygande

Ambiverta kan vara bättre säljare än både extroverta och introverta, enligt en studie som gjorts på telefonförsäljare. Karl Moore säger att det beror på att ambiverta är toppen på att både lyssna in och att väcka entusiasm.

LÄS OCKSÅ: Introvert? Så lyckas du på jobbet

4. Du vet när du ska tala, och när du ska vara tyst

Medan introverta sällan öppnar munnen förrän de är säkra på att de är på det klara med vad de ska säga har extroverta sällan problem med att kasta sig in i samtal. Är du ambivert har du lätt för att lyssna och delta passivt men inga problem med att delge folk dina tankar.

5. Du känner dig lättare utmattad

Beslut som kan tyckas enkla för introverta och extroverta kan vara energikrävande för dig som är ambivert.

– Carl Jung, till exempel, trodde att ambiverta gjorde av med mer energi eftersom de inte har en hemmabas, säger Helgoe.

Helt enkelt: Medan en introvert vet att de tankar energi i sin ensamhet och extroverta får energi genom att umgås är det inte lika självklart för dig som ambivert att besluta om den stundande afterworken är en bra eller dålig idé.

6. Dina styrkor är inte lika utpräglade

Du har positiva drag som är både introverta och extroverta, men de styrkorna är inte lika starka som hos de två andra typerna.

7. Du kan sakna riktning 

Eftersom du som ambivert är så flexibel har du också fler möjligheter, menar Laurie Helgoe, men friheten kan vara överväldigande och i stället göra att du känner sig vilsen och har svårt att ta beslut.

8. Du är oförutsägbar

Ena dagen gör du si, andra dagen gör du så. Det kan bli förvirrande, både för dig själv och för andra att inte veta vad du står. Som exempel beskriver Moore att han är en extrovert, och om han plötsligt skulle dra sig undan skulle folk utgå från att något var fel – och förmodligen ha rätt. 

LÄS OCKSÅ: 6 tecken på att du är en sämre partner än du tror 

Att lära känna dig själv

Att vara ambivert kommer med många fördelar, men kan också vara otroligt energikrävande. Men måste det vara så? Enligt Laurie Helgoe är nyckeln att skaffa en god självkännedom.

– Ambiverta som är väldigt självmedvetna kan faktiskt matcha situationer väl utifrån sina energinivåer och behov. 

Ett sätt att skaffa mer självinsikt är att kartlägga mönster och situationer. Här kan en dagbok vara hjälpsam, enligt Helgoe. Att skriva ner hur saker fungerar för dig när du bejakar dina extroverta respektive introverta drag kan hjälpa dig att förstå vad du vill och behöver mer och mindre av.