Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Agerar du snabbt utan att tänka på konsekvenser? Då kan du vara en undertänkare.
Agerar du snabbt utan att tänka på konsekvenser? Då kan du vara en undertänkare.
Agerar du snabbt utan att tänka på konsekvenser? Då kan du vara en undertänkare.
1 AV 2
…och hur du lindrar
2 AV 2
Agerar du snabbt utan att tänka på konsekvenser? Då kan du vara en undertänkare.
Foto: Shutterstock

Vanliga tecken på att du är en ”undertänkare”

Att vara kronisk övertänkare kan ställa till det rejält och leda till en rad negativa konsekvenser.

Men det går också att var en så kallad ”undertänkare” – vilket också kan orsaka problem i vardagen.

– Det finns en risk att skada andra människor, säger psykoterapeuten Beverly Blackman.

En overthinker eller ”övertänkare” brukar definieras som någon som överanalyserar precis allt, har svårt att fatta beslut och lätt fastnar i sina tankar.

I ett samhälle där information kastas mot oss vart vi än vänder oss är det kanske inte så konstigt att det skrivits otaliga artiklar på ämnet.

Det existerar emellertid även underthinkers, eller undertänkare som det kan kallas på svengelska. En sorts motpol till det förstnämnda.

Vad innebär det att vara en undertänkare?

En övertänkare riskerar att fastna i sina rädslor och neuroser och därmed inte kunna fatta varken beslut eller ta sig framåt i livet.

– Undertänkare kastar sig framåt impulsivt, utan att ta hänsyn till varken handling eller konsekvens, säger psykoterapeuten Beverly Blackman till The Stylist.

Det är helt enkelt någon som exempelvis fattar snabba beslut utan att ta ett steg tillbaka, tänka efter och analysera situationen. Impulsivitet och bristande detaljtänk är vanliga attribut.

Foto: Shutterstock

Därmed inte sagt att alla är antingen det ena eller det andra. Du kan vara både en övertänkare och en undertänkare inom olika delar av ditt liv. Du kanske överanalyserar precis allt när det kommer till ditt jobb, men fattar snabba och ogenomtänkta beslut i privatlivet.

Hos vissa fungerar det också som en sorts försvarsmekanism för att andra inte ska komma för nära inpå och riskera att skada dig.

Kan skada människor omedvetet

Det är inte nödvändigtvis något dåligt att vara en undertänkare. För en övertänkare vore det rena himmelriket att kunna fatta snabba beslut och inte slösa tid och energi på överanalyser där det inte behövs.

Undertänkare tenderar också att fokusera på det som de själva kan kontrollera och svävar därför inte i väg i neuroser och katastroftankar på samma sätt.

Men på sikt kan det leda till problem, menar Blackman.

Undertänkare hamnar lätt i svåra situationer både på jobbet och i privatlivet efter att ha fattat ett ogenomtänkt beslut.

– Det finns en risk att skada människor utan att mena det. Eller att göra andra besvikna, säger hon.

Människor i din omgivning riskerar att se dig som självisk eller få uppfattningen att du inte bryr dig. Du riskerar att bli den där vännen som är kul att vara med men som inte går att lita på.