Det vanligaste felet när vi vill förändra något inom oss är att vi går ut för hårt och bannar oss själva när vi inte når våra högt uppsatta mål.
Det vanligaste felet när vi vill förändra något inom oss är att vi går ut för hårt och bannar oss själva när vi inte når våra högt uppsatta mål. Foto: Aliaksei Kaponia

Trött och hängig? 4 piggknep som funkar

Så här års känner sig många dränerade på energi, känner ingen ork eller lust. Men visst går det att bli pigg igen.

Med Sanna Ehdin Anandalas hälsoråd kan du ge kropp och själ en rejäl kraftinjektion.

Bästa tankeknepet: Happy heart-övningen

Det här är en övning som Sanna Ehdin Anandala själv har gjort tre till fem gånger dagligen i över ett års tid. Den har hjälpt henne att höja sin livsenergi och bli kvitt obehagskänslor som stress, oro och rädsla.

 

Happy Heart-metoden innebär att du fångar upp dig själv varje gång du är på väg in i negativa tankar eller mönster, och genast riktar medvetenheten mot hjärtat och pumpar kärleksord till dig själv.

 

De positiva tankarna tränger då ut de negativa. Nya nervbanor dras upp och permanentas efter ett tag. Börja och avsluta dagen med denna övning. Allra bäst är om du kan göra den varje gång de negativa tankarna dyker upp.

 

Gör så här: Sitt upp i en värdig position eller ligg ner. Andas lugnt. Fokusera din uppmärksamhet till hjärtat.

Blunda och pumpa dig full med kärleksord under tre minuter. Dessa ord kan vara ljus, glädje, frid, kärlek, värme, närvaro, lycka, välbehag, tillit, njutning, närhet, kramar. Välj de ord som känns rätt för dig. När de tre minuterna har gått möter du världen med ny energi och positiva känslor.

Efter ett par veckors regelbunden träning räcker det ofta att göra happy heart-övningen i en minut. Detta eftersom effekten då kommer mycket snabbare, som en betingad reflex.

I över femton år har forskaren och författaren Sanna Ehdin Anandala skrivit och föreläst om hur vi bäst höjer vår livsenergi. I höstas kom en ny version av hennes klassiker Den självläkande människan ut. Boken handlar om hur vi ger plats för och bejakar vår fysiska, mentala, emotionella och andliga energi i enlighet med den senaste forskningen.

 

LÄS OCKSÅ: 12 enkla vanor som förlänger ditt liv

 

Rent konkret, hur gör jag om jag vill bli pigg och behöver några enkla råd för att inte somna framför datorn här och nu?

Man måste inte ha en superhög energi jämt, säger Sanna Ehdin

Anandala. Precis som björnen går i ide behöver vi människor mer lugn och ro när det är mörkt och kallt. Ofta har vi gått in i det nya året överbelastade av mat, dryck, stress och känslointryck. Då tar det ett tag att komma ifatt sig själv igen. Men självklart kan man ändå höja sin energi så att man fungerar bättre i vardagen. Om vi prioriterar en god och hög energinivå kommer vi att märka att vi mår mycket bättre.

Det vanligaste felet när vi vill förändra något inom oss är att vi går ut för hårt och bannar oss själva när vi inte når våra högt uppsatta mål.

 

Här kommer i stället Sanna Ehdin Anandalas bästa tips för hur du kärleksfullt laddar dig med ny energi och möter våren piggare, gladare än på länge.

 

Mat

De flesta människor äter för mycket vilket belastar både kroppen och sinnet.

För mer energi: ät i stället mindre portioner, men tugga maten längre. På så sätt stimulerar du matsmältningen samtidigt som du får i dig mer näring men färre kalorier.

 

Välj främst IFD-mat, Inflammation free diet. Den motverkar inflammation, skapar biobalans i kroppen och gör dig piggare och lättare. IFD-mat är rik på vitaminer, fytonutrienter – ämnen som är väldigt bra för hälsan – och enkelomättat fett.
Tonvikten ligger på magert protein, frukt och grönsaker, fisk från kalla vatten och fullkorn.

Mindre portioner. Tugga maten dubbelt så länge. Massor med grönsaker varje dag, helst ekologiska.

Ät fisk minst tre gångeri veckan.

Välj fetter som kallpressad olivolja, rapsolja och smör. Undvik margarin och processade oljor.

Krydda maten med antiinflammatoriska kryddor som vitlök, chili, ingefära, gurkmeja och curry.

Nötter, gärna varje dag, motsvarande den mängd som ryms i handflatan. Välj helst mandlar, hasselnötter, pekannötter, macadamianötter och cashewnötter. De har alla en inflammationshämmande effekt.

Välj gryner och frön framför vitt ris och pasta.

Drick källvatten, färska grönsaksjuicer och grönt te samt örtte. Undvik sötade drycker som läsk och saft.

 

Motion

Fysisk träning i lagom mängd höjer energinivån. Se till att röra dig utomhus en halvtimme om dagen och glöm inte att stretcha.


Därför får du mer energi av motion
Långpromenader med bukandning ger en fördubblad syresättning av blodet och ett stort energitillskott. Det påskyndar också kroppens spontanläkning av olika skador. Fysisk aktivitet ger en dubbelbonus: den motverkar nedstämdhet och höjer lyckonivån i kroppen.


Forskning visar att man tycker bättre om sig själv och känner sig mer attraktiv vid måttlig, regelbunden motion.


Regelbunden träning förbättrar sexlivet och ett regelbundet sexliv höjer energinivåerna.


Den som motionerar minst tre timmar i veckan är biologiskt sett tio år yngre i kroppen än den som inte tränar.

 

Sömn

Sömn är en av de mest underskattade energihöjarna i dagens samhälle.
Långvarig sömnbrist sänker kroppens energinivå rejält, eftersom återhämtningen brister. Kroppen måste helt enkelt hushålla med den lilla energi som finns. Dessutom blir du lättare sötsugen efter- som kroppen vill ha något som får den att kvickna till.
Genom att prioritera sömnen ser du till att hålla de vitala processerna i kroppen i gång och cellerna får en chans att reparera sig.
Kort sagt, en god nattsömn ger dig inte bara mer energi, den gör dig dessutom smalare, friskare och yngre.


Så här optimerar du chanserna för en god natts sömn:
Se till att få en dos dagsljus och frisk luft varje dag. *Motionera regelbundet.
Meditera, det hjälper dig att slappna av.
Sluta arbeta, titta på tv eller sitta vid skärm någon timme före läggdags.
Ta ett varmt bad med några droppar avslappnande lavendelolja en stund före sänggåendet.
Andas genom näsan i stället för munnen. Det ger en djupare sömn.
Dra ner på snabba kolhydrater. De stressar kroppen och ger näringsbrist, vilket försämrar sömnen.
Undvik koffeinhaltiga drycker, speciellt efter klockan 16.
Mineralen kalcium är viktig för att somna och mineralen magnesium för att inte sova oroligt eller vakna tidigt på morgonen. Ta extra tillskott under krävande perioder.

 

Psyke

När man känner sig trött och energilös är det lätt att tankarna fastnar i negativa hjulspår.
Kanske börjar du jämföra dig med andra, alltid till din egen nackdel. Blir deppig. Eller stressar upp dig för minsta lilla. Men det finns en hel del du kan göra själv för att motverka detta.


Så energioboostar du ditt psyke:
Rensa i kalendern. När du känner dig mindre trängd blir det lättare att släppa fram positiva tankar och nå ett kreativt flöde.


  Ät humörhöjande mat. Ekologisk, närodlad och oprocessad.


  Fyll på med hälsosamma tarmbaktier, till exempel genom att äta surkål. Det för- bättrar näringstaget och minskar risken för förstoppning. En förstoppad mage är en riktig humör- och energisänkare

 

Ta ett dagligt tillskott av D-vitamin. Brist på D-vitamin kan göra dig deppig. Hjärnan är fettberoende. Ät rikligt med naturliga fetter.

 

Gör roliga saker som får dig att skratta. Skratt leder till frisättning av endorfiner, vilket ger en skön känsla i hela kroppen och främjar lyckokänslor.

 

Umgås med personer som du tycker om och som ger dig energi.

 

För energidagbok. Skriv ner vilka saker som tagit respektive gett dig energi under dagen. På så sätt kan du själv påverka din nästa dag.

 

Tänk positivt om andra. Då är det lättare att tänka positivt om dig själv.

 

Andas. Andningen är tillsammans med motion, tankar och känslor den viktigaste reglerande faktorn för vårt välbefinnande. En jämn, icke- forcerad bukandning genom näsan håller energiflödet i gång.

 

Bada bastu. Renande, skönt och avkopplande. Så kallad IR-bastu med infrarött ljus är extra uppiggande.

 

 

AV: Lotta Byqvist