Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
11:34Premium
Sätt din mentala hälsa i första rummet.Sätt din mentala hälsa i första rummet.Sätt din mentala hälsa i första rummet.
All träning behöver inte innebära litervis av svett och  tunga vikter på gymmet.All träning behöver inte innebära litervis av svett och  tunga vikter på gymmet.All träning behöver inte innebära litervis av svett och  tunga vikter på gymmet.
1 AV 3
2 AV 3
Sätt din mentala hälsa i första rummet.
Foto: Shutterstock
3 AV 3
All träning behöver inte innebära litervis av svett och tunga vikter på gymmet.
Foto: Shutterstock

Träna för din mentala hälsa – tio minuter räcker

I oroliga tider som just nu behövs inte ytterligare press på att prestera. Den stenhårda träningen kan vänta, satsa på din mentala hälsa i stället.

– Bara tio minuter om dagen kommer med betydande fördelar, säger träningsexperten Falousha Oluwajana till Stylist.

Att vara produktiv mitt under en pandemi kan vara en rejäl utmaning – vare sig det gäller jobbet, det sociala umgänget eller din träning.

Och så kanske det får vara? Bara för att du fått lite extra tid över när du slipper pendla till jobbet betyder inte att du måste prestera extra mycket på övriga områden. Du behöver exempelvis inte bli elitidrottare.

Enligt träningsexperten och läkare Falousha Oluwajana, och många med henne, är lite alltid bättre än ingenting alls.

– Det har kommit mycket forskning de senast åren som visar hälsofördelar även vid mindre mängd träning. Bara tio minuter om dagen ger betydande fördelar, säger hon till sajten Stylist.

LÄS OCKSÅ: Psykologen om corona: 6 råd under pandemin

10 minuter kan räcka

Folkhälsomyndigheten rekommenderar i dag minst 150 minuters fysisk aktivitet i veckan med måttlig intensitet. Eller 75 minuter med hög intensitet. Dessa kan förstås kombineras och brytas ner i mindre pass under veckan. Men om det inte är möjligt just nu så är allt du gör bättre än inget, som tidigare nämnt. Särskilt om du sitter i ett mindre ergonomiskt hemmakontor.

Oluwajana medger att tio minuter av måttlig träning antagligen inte är tillräckligt för att bygga styrka eller uthållighet, men det finns många andra fördelar – som rörlighet, smidighet och kanske allra viktigast, din mentala hälsa.

Det är liksom ingen hemlighet att träning skänker naturlig lindring både när det kommer till stress, ångest och dåligt humör.

LÄS OCKSÅ: Så lite träning behövs för att motverka depression

Allt är bättre än inget

Det krävs inte heller enorma svettmängder för att få en positiv utveckling.

– Även om jag uppmanar människor att satsa på högre intensitet när det kommer till fysisk hälsa, så kan en helt vanlig promenad eller ett yogapass på tio minuter räcka för att rensa skallen och fokusera på dig själv, säger Oluwajana.

Nyliga studier har bland annat visat att en kort promenad i naturen räcker för att skänka välmående och att 10 minuters stretching kan sänka ångestnivåer.

Med andra ord: Känn dig inte stressad över din träningsprestation just nu. Satsa på det du hinner, orkar och klarar av. Det lilla betyder mycket.