Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
”Jag är coolare, lugnare och hispar inte längre upp mig för saker.””Jag är coolare, lugnare och hispar inte längre upp mig för saker.””Jag är coolare, lugnare och hispar inte längre upp mig för saker.”
Tina leder ”Hela Sverige bakar” som startar 16 september i TV4 och kommer ut med två kokböcker i höst.Tina leder ”Hela Sverige bakar” som startar 16 september i TV4 och kommer ut med två kokböcker i höst.Tina leder ”Hela Sverige bakar” som startar 16 september i TV4 och kommer ut med två kokböcker i höst.
1 AV 2
”Jag är coolare, lugnare och hispar inte längre upp mig för saker.”
Foto: KARIN TÖRNBLOM/TT
2 AV 2
Tina leder ”Hela Sverige bakar” som startar 16 september i TV4 och kommer ut med två kokböcker i höst.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Tina Nordström: ”Jag älskar att bli äldre”

Tina Nordström gillar att bli äldre. Med åren står programledaren allt stadigare i myllan med blicken riktad framåt.

Någon ältare är hon inte. När något händer henne i livet accepterar hon det.

– Jag är kass på att gräva bakåt, säger hon.

Tina Nordström om sin bästa…

...söndag

– Alltså ligga och sova, det gör jag inte. Det tycker jag är tråkigt. Däremot har jag inget emot att alla andra sover. Jag ställer klockan och trippar upp vid sju med springer spanieln Bonnie.

– Efter att jag satt på kaffet sätter jag mig och läser tidningen i min blommiga läsfåtölj.

– På söndagen tar jag på mig snickarbyxorna, ett par trädgårdsbyxor med förstärkta knän och hundgodis i alla fack och fickor. Jag är bra på att vara effektiv och hämtar krattan. Ser jag något på vägen river jag tag i det. Jag älskar att byta plats på saker och ting och kånkar mycket sten och trädgårdslådor för örter.

– Att gå runt i snickarbyxorna handlar om ett tillstånd. Man bara är. Det är också en form av skapande, där jag bygger små grejer med sten och annat. Det är väldigt skönt.

Samtidigt dricker jag mycket kaffe. Jag sticker in snudan (skånskt uttryck för ”ansikte”, redaktionens anmärkning) och skriker: ”Sätt på en fyra! Ungarna är bra på att sätta på kaffe.

– Jag älskar också att gå promenader med hunden. Oftast går jag själv, men väninnor som tar med kaffe har jag högst upp i telefonboken.

– På kvällen äter vi en tidig söndagsmiddag, då alla samlas. Hela familjen älskar ”Bäst i test”, vi kan se både gamla och nya tv-program.

LÄS OCKSÅ: Anders Öfvergård: ”Jag var less på mig själv”

...mat

– Det är gott käk utan krångel. Jag kan inte säga att jag har ett favoritrecept. Det beror lite på vad man är sugen på. 

– Vi köper mycket kött i Härje­ dalen och har älgkött, som vi får av vänner, i frysen.

– Ofta äter vi en bit stekt kött och sallad till middag. Man behöver inte ha så mycket kött. Salladen spelar huvudfiolen.

Ålder: 47. 

Gör: Kock och programledare.

Bor: Mexitegelvilla i Helsingborg.

Familj: Man, 46, och två barn på 11 och 14. Aktuell: Leder ”Hela Sverige bakar” som startar 16 september i TV4. Kommer ut med två kokböcker i höst, en med snabba vardagsrecept och en hemkunskapsbok för sju- till nioåringar.

...”TurboTina”:

– Skulle ” Turbo­Tina” dyka upp en söndag blir det stökigt, så jag försöker hålla henne väck. Jag har väldigt mycket energi. Det är lite som att jag är i mitt eget kretslopp. Jag gillar min pigga sida, som har rutiner, går upp tidigt, jobbar och vill träna.

– Men jag för­ söker vara turbo med sunt förnuft, för det finns också en dålig sida. Den dåliga turbon är lite disträ, kan inte sitta ner och är som en virvelvind överallt. Sedan har jag en rysligt bra turbo, som nästan dukar och plockar undan samtidigt och är sjukt snabb på att laga mat.

LÄS OCKSÅ: Alexandra Rapaport: ”Pappa var mitt ankare och den som gjorde världen god”

...livsfas:

– Den är otroligt behaglig. Jag älskar att bli äldre. Jag är coolare, lugnare och hispar inte längre upp mig för saker. Allt löser sig. I dag står jag ännu stadigare i myllan och vet jag vad jag vill och inte vill.

– Jag är i en fantastisk sits och har att göra. Någon femårsplan har jag aldrig haft och kommer aldrig ha. För första gången har jag nu skaffat en fin lokal med stort kök. Där ska jag och min kollega Benny vara.

– Vi jobbar på som tusan och just nu håller vi på med två kokböcker. Den ena är snabba, enkla vardags­ recept med få ingredienser. Det är som att lägga karbonpapper på mitt eget liv. Den andra är en omfattande hemkunskapsbok för barn.

Tina Nordström leder ”Hela Sverige bakar” tillsammans med Johan Östling.Tina Nordström leder ”Hela Sverige bakar” tillsammans med Johan Östling.Tina Nordström leder ”Hela Sverige bakar” tillsammans med Johan Östling.
Tina Nordström leder ”Hela Sverige bakar” tillsammans med Johan Östling. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

...utmaning:

– Jag älskar utmaningar och har aldrig tagit ett jobb på grund av säkerhet. För mig är det en utma­ning att kasta mig in i ”Hela Sverige bakar”. Jag har kokat mat på alptop­par och de mest konstiga ställen, rest enormt mycket och plötsligt tackar jag ja till att programleda. Grejer jag inte såg komma.

– Nu är jag en störig programledare. Något jag nästan är lite för bra på. Jag är som en lillasyster, som går där och naggar, kollar och säger att det luktar bränt. Jag älskar att vara retlig på ett snällt sätt.

– Jag och Johan Östling försöker blåsa energi i våra deltagare, så att de har det roligt, glömmer tävlingen och njuter av programmet.

LÄS OCKSÅ: Uno Svenningsson: ”Carina är ett enormt stöd på alla plan”

...kärlek:

– Martin är en jättebra man. För mig är det fint och coolt att hålla ihop. Men jag gillar inte att prata familj. Där blir jag helt plötsligt sträv.

...form:

– Jag gillar att vara stark och tränar på gym med bara brudar.

– I garaget står mina golfklubbor. En ny utmaning! Min man älskar att spela golf och klubborna är alldeles för bra för att stå och damma.

– När det gäller coronan så gör jag som jag blir tillsagd och följer myndigheternas råd. Jag är frisk och försöker hålla huvudet kallt. Rädsla är aldrig bra. Det gäller livet i allmänhet.

...mammamys:

– Har man barn på 11 och 14 får man försöka finna nya platser att fånga in dem på. Att sitta i bilen på väg till träningen är guld. Då kan man prata.

– Jag fångar också in dem innan de ska lägga sig och masserar fötterna.

...öppenhet:

– Jag uppfattas som öppen och är väldigt direkt. I princip kan jag säga vad som helst och komma undan med det. Men egentligen är jag noga med mitt privatliv och tar inte hem journalister. Den integriteten har jag alltid haft. Mina ungar finns inte på en enda bild och den enda bilden på min man är från när vi gifte oss.

– Samtidigt är jag väldigt social och folk kommer ofta fram och pratar med mig. De tycker inte att jag är en läskig tjej och brukar säga att jag gör dem glada. Det handlar också om öppenhet. Hur du går, håller huvudet och blicken. Mitt kroppsspråk är välkomnande.

– Det blev ett himla rabalder när någon skrev att jag stoppar undan saker på ett osunt sätt. Men jag bearbetar visst grejer, men när jag är klar får det vara nog. Jag är ingen ältare. Det som hände hände, bra som dåligt, och när jag konstaterat och accepterat det, springer jag vidare. Jag är kass på att gräva bakåt. Bakåt är jättetråkigt.

...hundlivet:

– Jag är en superhundmänniska och har en hundjacka, bara det. Den som möter mig och hunden på morgonen kommer inte känna igen mig. Då drar jag bara på mig en mössa och går rätt ut.

– På promenaderna pratar, pratar och pratar man med sina hundkompisar och sedan avslutar man mitt i en mening när man går skilda vägar. Det är ett väldigt enkelt umgänge.

– Jag gillar att gå. Hundgodis finns i finkappan, fulkappan och i alla handväskor. Överallt har jag hundgodis och tamponger.