Tilde de Paula Eby har gått många år i terapi.
Tilde de Paula Eby har gått många år i terapi. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Tilde: ”Jag har en otrygghet som bor i mig”

Tilde de Paula Eby jobbar ständigt med sin inre otrygghet. Ångesten håller hon borta med hjälp av träning och terapi.

– Jag är inte så intresserad av var den kommer från. Jag vill bara kunna hantera den, säger hon.

Varje kväll skriver hon i sin tacksamhetsbok.

Så här får Tilde ihop livets olika delar.

KÄRLEK: ”Jag har inte alltid jättebra självkänsla”

– När jag och Thomas träffades var allting så enkelt. För det första blev jag väldigt förälskad, men det som avgjorde var att han var så otroligt säker. Jag behöver en människa som är trygg och övertygad, som är jättekär och inte har några problem med att visa det.

– Ibland är jag så osäker och otrygg i mig själv. Det låter kanske helt sjukt, men jag har inte alltid jättebra självkänsla och därför behöver jag någon jag kan vara trygg med. Mellan oss är det inget snack. För honom var det: ”Jag vill ha dig med dina barn”. Det fanns ingen rädsla eller tvekan.

– Själv har jag aldrig känt någon osäkerhet i att jag själv hade tre barn när vi träffades. De är en gudagåva och den som får hänga med dem ska bara vara tacksam.

Tilde de Paula Eby

Ålder: 47.

Gör: Journalist och programledare.

Familj: Maken Thomas Eby, 39, och gemensamma sonen Ilyah, 8. Barnen Elian, 20, och Zion, 18, och Naemi, 15, från tidigare relationer.

Bor: Lägenhet i Vasastan i Stockholm. Aktuell: Som programledare för ”Efter fem” och senare i vår för ”Let ́s Dance” i TV4.

FAMILJELIVET: ”Mina äldre barn är bra på att hjälpa”

– Fördelen med att ha fyra barn är att de också hjälper till att ta hand om varandra. Många tror att fyra är jobbigare än två, men så är det inte. Tvärtom. Man ska inte heller glömma bort att jag har äldre barn och de är bra på att hjälpa mig. Vi är en familj och de fick tidigt lära sig att exempelvis sköta sin egen tvätt. Mina barn är i de åldrar då jag utmanas som förälder på ett filosofiskt plan. Min äldsta har flyttat hemifrån nu. För mig kändes det ganska naturligt, men så bor han bara ett par kvarter bort och är hemma mycket hos oss. Jag är inte supersentimental, även om det är en liten pusselbit i familjen som försvinner. Då ringer jag och säger ”jag saknar dig, kom hit”.

LÄS OCKSÅ: Kishti Tomita: ”Diagnosen var en aha-upplevelse”

KARRIÄR: ”Vårarna innebär ganska mycket jobb”

– De gånger jag är totalt närvarande i en situation mår jag bra. Det lyckas jag med när jag tränar och när jag är på jobbet. Då är jag inte ett dugg bekymrad över räkningar, barnen, middagen vi ska ha i helgen. Allt surr, myllret av saker, är bara borta.

– Jag önskar att jag kunde säga att jag alltid är helt närvarande när jag är med mina barn, men det är jag inte.

– Just nu kör jag tre sändningar i veckan av ”Efter fem” plus lite annat. ”Let’s dance” kör jag i elva veckor och strax efter gör jag Polarprisgalan. Vårarna innebär ganska mycket jobb för mig.

FRITID: Ibland joggar jag med något av barnen”

– Mycket av min fritid går till träning. Hade jag kunnat hade jag tränat varje dag. Ofta blir det i alla fall fyra dagar i veckan, med personlig tränare eller själv. Jag tränar främst för huvudets skull. Att jag känner mig frisk och stark i kroppen blir en bonus. Jag har tränat en hel del med mina barn och det är så kul. Man ska göra saker man själv tycker är roligt med sina barn. Det blir bra för alla. Ibland sticker jag ut och joggar med något av barnen. Min åttaåring hänger med en runda på sex kilometer, om vi joggar i hans tempo. När han var liten kunde han gå milen. Fritid för mig är annars att vara med familjen. Jag kan anpassa mitt jobb en del och har något av barnen sovmorgon ser jag till att även min dag börjar senare. På kvällarna när barnen somnat vill jag hänga med min man.

LÄS OCKSÅ: Sofia Wistam: ”Jag har alltid lite dåligt samvete”

PERSONLIG UTVECKLING: ”En liten del av min själ är osäker”

– Jag har en otrygghet som bor i mig, alltid. Den är inte påverkad av mitt jobb eller familjesituation. En liten del av min djupaste själ är osäker. Jag känner mig väldigt säker i mitt jobb och är väldigt jordad och stark som mamma. Men det betyder inte att jag själv alltid känner mig hundra procent stark inombords. Det handlar om att jag inte känner mig tillräcklig som människa.

– Detta jobbar jag med hela tiden. Jag har ingen aning om vad det kommer ifrån och jag är inte så intresserad av det. Jag vill bara kunna hantera det. Jag har gått mycket i terapi och är väldigt noga med min träning. Den behöver jag för mitt psyke. Jag har ganska nära till ångest och träningen gör mig stark nog att kunna skjuta den åt sidan och placera den där den ska vara. Jag skriver i min lilla tacksamhetsbok varje kväll. Tacksamhet är genvägen till omedelbar lycka. Nyckeln till olycka är att jämföra sig med andra. Det får man aldrig göra.

HÄLSA: ”Jag gick direkt till mina chefer”

– Våren 2017 började jag känna tecken på att jag var väldigt trött. Då tar jag tag i det på en gång. Jag är en ”doer” av rang och gick direkt till mina chefer och sa att jag måste dra ner på tempot. Bland annat köpte jag böcker om sömn och en spikmatta. Jag skulle aldrig ignorera tecken från kroppen, vilket beror på att jag är mån om att leva livet fullt ut.

– Jag vet inte hur många gånger folk har sagt till mig ”vadå man kan inte vara lycklig hela tiden”. Nej det förstår jag också. Livet drabbar alla, men man kan inte anklaga någon för att försöka. Meningen med livet är väl att sträva efter att må så bra som möjligt. Jag är också snabb på att agera. Men när det kommer till sömn är jag så sjukt dålig. Jag har svårt att somna och vaknar på natten. Jag är inte stressad, men hjärnan vill inte stänga ner när det är dags att sova.

BOSTAD: ”Bo i hus kändes för otryggt för mig”

– Jag bor i innerstan i Stockholm. Min man och jag har också köpt en lägenhet i Palma på Mallorca. Jag har aldrig bott i hus och mår bra av att höra något litet ljud från hissen eller en granne som pratar. För mig är det trygghet. Jag gillar att ha människor omkring mig och närheten till allt. Jag trivs också bra med att inte ha så mycket att sköta.

– Jag har absolut tänkt tanken att flytta till hus, framför allt när barnen var små. Jag blev ensamstående väldigt tidigt och att bo själv i ett hus tillsammans med tre barn kändes för otryggt för mig. Jag känner mig stolt, glad och tacksam över att jag och min man har köpt lägenheten i Spanien. Att vi har åstadkommit det. Jag njuter så mycket av den.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + produkter från The Body Shop Olive. Köp nu!