<p>Kreativitet och irritation mot ljud verkar ha ett samband.</p>
1 av 2: <p>Kreativitet och irritation mot ljud verkar ha ett samband.</p> Foto: Panthermedia
<p>Stör du dig på smaskande läten från omgivningen? Då kan du ha misofoni.</p>
2 av 2: <p>Stör du dig på smaskande läten från omgivningen? Då kan du ha misofoni.</p> Foto: Colourbox

Tecknet på att du kan vara ett kreativt geni!

Kryper det i kroppen när bordsgrannen på kontoret sörplar soppa framför datorn?

Eller när en annan kollega tuggar morötter i turbofart?

Då kanske en ny studie kommer att glädja dig:

Irritationen kan nämligen betyda att du är ett kreativt geni.

En del ljud är mer enerverande än andra. Och i vissa situationer är man mer känslig än vanligt. Om man till exempel måste lyssna till hur någon långsamt tuggar sig igenom en stor knäckebrödsskiva samtidigt som man försöker formulera ett krävande pm är det inte omöjligt att humöret brister: "Kan du inte bara ta din lunchmacka med dig till matrummet?!"

Nu är de flesta tack och lov ganska toleranta. Men för de 20 procent av befolkningen som lider av så kallad "misofoni" är det värre. Detta diagnosticerbara tillstånd kan enkelt översättas till "avsky för ljud" och innebär att vanliga läten som tuggummituggande och smoothiesörplande kan göra en del människor orimligt nervösa och ilskna. Det finns till exempel de som inte kan äta i samma rum som sin sambo, på grund av att hen smackar.

LÄS OCKSÅ: Känslig för ljud? Det kan vara hyperacusis

Bättre skaparförmåga

Men inget ont som inte har något gott med sig. För nu visar forskning att personer som är överkänsliga mot specifika ljud tenderar att vara mer kreativa än andra, rapporterar Huffington Post. Av den nya studien, som genomfördes vid Northwestern University i USA, framkom att ju mer påverkade deltagarna blev av ljud, desto större var sannolikheten att de presterade bra i tester som mätte skaparförmåga.

Misofoni utvecklas i regel redan i tioårsåldern, men kan bli värre med åren. Tyvärr är störningen svår att bota.

Många som lider av ljudkänslighet hanterar situationen genom att flytta på sig eller stoppa in lurar i öronen när någon smaskar, sörplar eller låter på något annat påfrestande sätt – men enligt experter bör man i stället träna på att tolerera lätet, genom att utsätta sig för det.

Det går att lära sig associera de mest fruktansvärda (!) ljud med positiva upplevelser, men då kan behövas terapihjälp.

LÄS OCKSÅ: Ta kontroll över negativa tankar och oro

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + bok av Annika Sjöö för 199 kr. Köp nu!