Har du svårt att slappna av eller problem att somna? Då kanske ASMR-stimulans är något för dig.
1 av 2: Har du svårt att slappna av eller problem att somna? Då kanske ASMR-stimulans är något för dig. Foto: Shutterstock
Naglar som skrapar, viskande röster och bacon som steks är några ljud som kan fungera lugnande.
2 av 2: Naglar som skrapar, viskande röster och bacon som steks är några ljud som kan fungera lugnande. Foto: Shuttertstock

Svårt att somna? Ljudet av bacon som steks kan hjälpa

Ligger du sömnlös?

Glöm vågskvalp, panflöjtsmusik och kvittrande fåglar i regnskog.

Den stora trenden inom avslappningsljud är viskningar, skrapljud och fräsande stekpannor.

Cornelia Thomasson

De senaste åren har internet fullkomligt exploderat av alternativa ljudfilmer för den som ligger sömnlös.

Fenomenet kallas ASMR, Autonomous sensory meridian response, och sägs kunna lindra stress, smärta och ångest. Många upplever att vissa sorters ljud, ofta typiska bakgrundsljud, ger en kittlande känsla i nacke och huvud eller triggar en generell känsla av välbehag.

Det finns i dagsläget ingen vetenskaplig täckning för påståendena, eller vad som egentligen händer i hjärnan under ASMR-stimulans. Men om du är sugen på att testa har Hälsoliv sammanställt 5 vanliga triggerljud.

LÄS OCKSÅ: 7 tips för att somna när du är sjukt stressad

1. En viskande röst

Vilka ljud som känns trivsamma varierar, men ett av de vanligaste ljuden som kommer upp som exempel när man pratar om ASMR, samt toppar sökningar på Youtube, är ljudet av viskningar. I det här klippet förklarar användaren ASMR Darling vad ASMR är för något, i en viskande ton. Men det spelar ingen större roll vad som sägs, det är själva viskningen som skapar välbehag.

https://youtu.be/qAEM95ixp-s

2. Slime

Geggan är inte bara avslappnande att pyssla med, själva ljudet kan också ha en positiv effekt.

https://www.youtube.com/watch?v=I8dLlGvroac

LÄS OCKSÅ: Därför kan vissa ljud göra dig förbannad

3. Mat som steks

Matfett som fräser och spritter när något landar i stekpannan. Det här är också ett bakgrundsljud som många finner behagligt.

https://youtu.be/l5RblQ3OCfM

Och vad fräser bättre än fläsk? Bacon som puttrar i stekpannan tycks vara en storfavorit. En anledning till att många tycker om att lyssna på bacon är att det brusar, likt myrornas krig på tv. Forskning visar att den typen av ljud, kallat vitt brus eller white noise, kan ha en god effekt på sömnen eftersom det dränker andra, plötsliga, störande ljud.

https://youtu.be/Wd2qRSzCj84

LÄS OCKSÅ: Tinnitus? 9 bästa sätten att lindra

4. Ätande

Även ljudet av ätande är populärt. Bestick som klirrar, smaskningar, knaprande och sväljljud. Medan vissa hatar ljudet av någon som äter tycker andra att det är extremt avslappnande.

https://www.youtube.com/watch?v=z0aWcFDfyOQ

5. Naglar som skrapar

Nalgar mot svarta tavlan får det att skära i öronen på många, men faktum är att naglar som skrapar mot saker eller trummar mot en bordskant är en riktig hit hos ASMR-frälsta.

https://www.youtube.com/watch?v=BgmvbsR3xhI