Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>PSYKOLOGI

Publicerad 4 mar 2019 16:05

Svårt att hantera din ilska? Svenska forskare söker folk till ny studie

Foto: Shutterstock

Är du en argsint person?

Då kanske lite internet-KBT är precis vad du behöver.

Svenska forskare håller just nu på med en stor studie och söker deltagare som har problem med att hantera sin ilska.

Ilska är en grundläggande känsla som alla drabbas av då och då. Men vissa har svårare än andra att hantera sin ilska: De blir lättare arga, har svårt att kontrollera sin ilska och upplever sina aggressioner som bekymmer.

Förutom att det kan upplevas som jobbigt för den som bär på känslan kan det också få negativa konsekvenser för omgivningen.

KBT som behandling

Kognitiv beteendeterapi, KBT, har visat sig vara en effektiv behandling för att lära sig att hantera sina känslor, men inte vilken behandling som fungerar bäst vid just ilska. Därför håller forskare vid Linköpings universitet och Karolinska institutet på att testa om KBT på nätet kan hjälpa personer som upplever att de har problem med ilska.

– Det behövs mer forskning för att förbättra de existerande behandlingsformerna. Det här rör en stor grupp människor som lider av ett stigmatiserat problem, säger Hugo Hesser, biträdande professor i klinisk psykologi vid Linköpings universitet, i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: Experternas tips för att hantera ilska

Deltagare lottas till olika behandling

Just nu är forskarna i färd med att hitta deltagare till studien som går under namnet Ilskestudien. Alla som upplever att de har svårt att kontrollera sin ilska kan söka. I studien ska de sedan lottas till olika KBT-former för att forskare ska kunna se vilka strategier som fungerar bäst.