Dålig sömn, stress och upplevd isolering är något många småbarnsföräldrar inte är beredda på.
1 av 2: Dålig sömn, stress och upplevd isolering är något många småbarnsföräldrar inte är beredda på. Foto: Monkey Business Images
Maria Farm, legitimerad psykolog.
2 av 2: Maria Farm, legitimerad psykolog. Foto: Jörgen Hildebrandt

Studie visar: Nyblivna föräldrar ofta olyckliga

Ny forskning visar att uppfattningen om barnalycka går stick i stäv med verkligheten. Dålig sömn, stress och upplevd isolering är något många småbarnsföräldrar inte är beredda på. Här kommer psykologens fyra tips för att gardera så gott det går.

Barn är meningen med livet. Barn gör oss lyckliga. Så brukar man i alla fall säga, men enligt den amerikanske forskaren Rachel Margolis har barn en direkt motsatt effekt på oss.

I hennes senaste studie framgår det att många upplever det nyblivna föräldraskapet som värre än en skilsmässa, eller i vissa fall till och med värre än att ens partner dör.

Maria Farm, legitimerad psykolog, säger att nyblivna föräldrar ofta har så oerhört höga förväntningar. Man tänker sig att barnet ska ge en känsla av mening och att man ska man bli uppfylld av det.

– Sen kommer verkligheten och är betydligt mer komplex. Att vara förälder innebär också att komma i kontakt med känslor man aldrig upplevt innan. Under de första två åren förändras ens liv för alltid. Det finns mycket lycka i det, men kanske också känslor av instängdhet, förutsägbarhet och isolering.

 

LÄS OCKSÅ: 5 kriser i relationen – så hanterar du dem

Positiv kris

Maria Farm beskriver det som en positiv kris.

– Föräldraskapet är ändå något man önskat och det triggar många positiva känslor. Det är en omstörtande händelse som man kanske inte hade redskap för tidigare. Vissa kan säkert teoretiskt och praktiskt vara förberedda. Men känslomässigt är det egentligen omöjligt att förbereda sig skulle jag säga.

– Det är som att be någon bli förälskad i en okänd person som dyker upp först om ett år. Det går liksom inte. Men för många krävs det ett par månader som förälder innan man kommit över otillräcklighetskänslorna och myskänslorna kommer.

Att vara helt känslomässigt förbered går alltså inte. Men Maria Farm ger fyra tips på hur man kan gardera sig.

1. Var öppen för att det inte alls blir som ni tänkt er

Att inte känna sig överväldigad och lyrisk över föräldraskapet betyder inte att man är en dålig förälder och inte vill ha sitt barn.

– Man kan bli så arg på barnet att man måste gå ut ur rummet, säger Maria Farm. Man kan bli så ledsen att man måste sätta sig ner och gråta. Det är okej. Känslorna man inte förväntar sig får komma, det behöver inte vara negativt.

2. Undvik att isolera er

De första två åren innebär ofta föräldraledighet för många. Det innebär att många positiva saker som umgänget med kolleger eller vänner försvinner på grund av upplevd tidsbrist.

– Det är precis som för arbetslösa som inte får det sociala umgänget på jobbet, säger Maria Farm. Det kan lätt göra oss deprimerade. Men försök ta er ut och gör saker. Träffa andra i samma situation, gå med i en barngrupp och hitta nya former för stimulans. Det finns massor av saker man kan göra även fast man har småbarn.

3. Hitta bra sovrutiner

Sömnbrist är något som nästan alla nyblivna föräldrar måste tackla. Om man är två, eller i alla fall får avlastning av någon annan, så är standardrådet att verkligen försöka sova.

– En del mammor tar över hela ansvaret på natten, säger Maria Farm. Men försök dela upp det så båda två får sova ordentligt. Sömnbrist under längre tid är en stor riskfaktor för att bli deprimerad.

4. Se det som en speciell period

Så här kommer det inte alltid att vara, både på gott och ont. Tiden kanske upplevs gå väldigt långsamt, men så plötsligt har ett år gått.

– Det är en väldigt speciell period, säger Maria Farm. Men om ett år är man tillbaks på jobbet igen. Man kommer att uppleva intellektuellt umgänge igen. Man får börja med att tro på att det är en fas.

– Även pappan kan känna sig förbisedd när mamman fokuserar helt på barnet. Man får träna och må bra och ta hand om sig själv. Det är bra att försöka avsätta lite tid för att vara vuxna personer med varandra. För vissa par kan det också dröja innan det blir bekvämt med sexuellt umgänge efter barnafödsel och det kan leda till nedstämdhet. Det är också något man kanske bör prata om och hitta andra sätt för att känna närhet till varandra som fungerar för båda.

 

LÄS OCKSÅ: Så löser lyckliga par sina problem – och så gör olyckliga

 

Av Kristoffer Elmqvist

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

ToppHälsa – 100 % pepp & inspiration! Se erbjudande