Ny studie visar att materialister har fler Facebook-användare.
1 av 2: Ny studie visar att materialister har fler Facebook-användare. Foto: Shutterstock
De använder också Facebook i större utsträckning än andra människor.
2 av 2: De använder också Facebook i större utsträckning än andra människor. Foto: Shutterstock

Studie: Materialister har många Facebook-vänner

Har du många Facebook-vänner? 

Då kan du vara en materialist. 

En ny studie publicerad i Heliyon visar nämligen att materialistiska personer har många Facebook-kompisar och ser de som "digitala objekt". 

242 Facebookanvändare fick svara på hur mycket de höll med om olika påståenden – såsom "mitt liv skulle vara bättre om jag ägde vissa saker som jag inte har" och "att ha många Facebook-vänner bidrar till min personliga och professionella framgång". Deltagarna hade i genomsnitt 318 vänner. 

Resultatet pekar på en tydlig koppling mellan personer som är mer materialistiskt lagda och personer som har många Facebook-vänner. 

LÄS MER: Facebook-vägrare? Då har du nog högre självkänsla

Materialistiska personer har många Facebook-kompisar

Materialistiska personer använder sig av Facebook i en större utsträckning. Där jämför de sig med andra personer – och de ser sina vänner på sociala medier som "digitala objekt", menar författarna.

– De använder Facebook för att öka sitt innehav, säger huvudförfattaren Phillip Ozimek, vid Ruhr-University Bochum i Tyskland, enligt The Independent.

– Facebook är den perfekta plattformen för att jämföra sitt sociala kapital, med miljoner profiler och information om människor. Och det är gratis, materialister älskar verktyg som inte kostar pengar. 

LÄS MER: Nu kan blinda "se" bilder på Facebook

Mäter sin framgång med Facebook

Forskarna nådde samma resultat när 289 andra Facebook-användare fick svara på samma frågor. 

Författarna skriver att Facebook är för materialister ett verktyg för att mäta hur långt ifrån rikedom de är och för att övervaka och nå sina utsatta mål. 

Det framgår ingen specifik siffra om vad som definierar "många" Facebookvänner, men deltagarna i första urvalet av två hade i snitt 318 vänner. 

Tidigare studier visar att gränsen för hur många vi kan upprätthålla en vänskapsrelation med går vid 150 vänner. 

Aktuellt just nu