Att ta ut sina aggressioner på en voodoodocka som ser ut som chefen gär anställa på bra humör och höjer deras arbetsmoral.
Att ta ut sina aggressioner på en voodoodocka som ser ut som chefen gär anställa på bra humör och höjer deras arbetsmoral. Foto: Shutterstock

Studie: En voodoodocka av chefen får anställda att må bättre

Är du arg på din chef? Tycker du att du blir orättvist behandlad?

Ta ut dina aggressioner på en voodoodocka.

En ny studie visar att det gör dig både gladare och bättre på ditt jobb.

Det finns mycket en chef kan göra för att skapa en trivsam arbetsplats för de anställda. Följa kollektivavtalet, vara generös med flexibla arbetstider och fungerande arbetsutrustning är några exempel på vad som gör anställda glada och nöjda.

Ett annat sätt för chefen att muntra upp sina anställda är att förse dem med en voodoodocka föreställande sig själv, enligt en studie från Wilfrid Laurier university i Kanada. 

LÄS OCKSÅ: Enkla förändringen på jobbet som får dig att sova bättre

Fick sticka nålar i en voodoodocka

I studien fick 229 arbetande personer i USA och Kanada släppa lös sin vrede på en voodoodocka tänkt att föreställa deras överordnade.

Samtidigt som studier visar att vi sover sämre när vi beter oss taskigt på jobbet visade den här studien att folk som fick tortera en voodoodocka mådde bättre. De fick också bättre arbetsmoral.

– Det låter märkligt, men ja. Vi har sett att harmlösa, symboliska hämndaktioner kan skänka folk en känsla av att de återställer balans och rättvisa, sa professor Lindie Liang till Telegraph.

Hon menar att det inte behöver ha varit voodoodockan i sig som fick dem att må bättre:

– Teoretiskt sätt kan allt som tjänar som en symbolisk hämnd, som att kasta pilar på en bild av sin chef, fungera.

LÄS OCKSÅ: Därför ska du spela spel - på jobbet! 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av ToppHälsa + handkräm för 199 kr. Läs mer!