Studie: Depression kan göra fysiskt ont

Läkare har inte förstått hur emotionell och fysisk smärta har kunnat vara sammankopplade.

Foto: Shutterstock

Läkare har inte förstått hur emotionell och fysisk smärta har kunnat vara sammankopplade.

Om du lider av depression vet du att det gör ont psykiskt och mentalt. 

Men en ny studie visar att det även kan göra fysiskt ont.

Andra har också läst

För att bättre kunna förstå hur depression kan visa sig i fysiska symptom har forskare vid Columbia University utfört två kliniska försök under en flerårsperiod. Deltagarna i studien var vuxna och led av kronisk depression. De fick antingen antidepressiva läkemedel eller placebo, skriver Bustle.

Under studiens gång samlade forskarna in data från över 200 MRT-scanningar och undersökte hjärnförändringar som associerades med både depression och effekterna av behandlingen.

LÄS MER: 7 fysiska symtom som kan bero på depression 

Samband vanligt

Enligt studiens författare Dr. David Hellerstein är sambandet mellan psykisk hälsa och fysiska symptom något som terapeuter ofta ser, men läkare har inte alltid förstått hur emotionell och fysisk smärta har kunnat vara sammankopplade.

Genom att analysera nervcellernas aktivitet hos deltagarna i studien fann man en rad anslutningar mellan hjärnbarken och hjärncentra lägre ner. Dessa nätverk av nervaktiviteter är centrala för hur vi hanterar smärta, men det har aldrig studerats i relation till depression förut.

LÄS MER: 7 saker psykologerna gör för att lindra sin ångest 

Smärtnätverk känsligt

Det är sedan tidigare känt att symptom på depression kan inkludera fysiska tecken så som huvudvärk, yrsel, förändrad aptit och ryggont, men fram till nu har forskare inte helt förstått hur hjärnans mekanismer fungerar, enligt Dr. Hellerstein.

Forskarna märkte att behandlingen med antidepressiva läkemedel hjälpte mot både psykiska och fysiska symptom, medan placebo-behandlingen inte hade någon effekt på smärtan. Man såg dessutom att ju mer de psykiska och fysiska symptomen på depression minskade, desto mindre aktivitet var det i nätverket där man känner smärta. Detta kan tyda på att dessa smärtnätverk är akut känsliga för hur allvarlig någons depression är, enligt Dr. Hellerstein.

Dessa resultat kan också hjälpa forskare att bättre förstå hur antidepressiva läkemedel fungerar i hjärnan.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här