Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Människor känner mer empati med hundar än med vuxna personer, enligt studie.Människor känner mer empati med hundar än med vuxna personer, enligt studie.Människor känner mer empati med hundar än med vuxna personer, enligt studie.
Valpar, hundar och småbarn väcker mer empati än vuxna.Valpar, hundar och småbarn väcker mer empati än vuxna.Valpar, hundar och småbarn väcker mer empati än vuxna.
1 AV 2
Människor känner mer empati med hundar än med vuxna personer, enligt studie.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Valpar, hundar och småbarn väcker mer empati än vuxna.
Foto: Shutterstock

Studie bekräftar: Människor bryr sig mer om hundar än varandra

Känner du mer empati för husdjur än för människor?

Du är långt i från ensam. 

En studie visar att vi är mer benägna att tycka synd om djur än om varandra.

Då var det de flesta av oss länge misstänkt bekräftat: Människor känner mer empati för hundar än för varandra.

I en studie från Northeastern University i Boston har forskare upptäckte att vi är mer benägna att tycka synd om lidande hundvalpar än skadade vuxna.

LÄS OCKSÅ: Därför har kattmänniskor ett bättre liv

Vilket offer väcker mest empati?

I studien beskrev forskarna en påhittad misshandel där en okänd gärningsman gått lös med ett basebollträ. Forskarna hade fyra olika versioner av händelsen, och det enda som skilde dem åt var offret.

Så här löd rapporten: "När polisen ankom till brottsplatsen några minuter efter attacken, fann man ett medvetslöst offer med ett brutet ben, flera sår. Inget gripande har gjorts."

En av artiklarna innefattade ett misshandlat barn på ett år, en andra en trettioårig man. I den tredje artikeln var offret en hundvalp och i den fjärde rörde det sig om en sex år gammal hund.

LÄS MER: Därför älskar hundar oss människor

Tycker mer synd om valpar och barn

240 deltagare fick ta del av en av de fiktiva artiklarna. När forskarna utvärderade hur deltagarna kände för de olika offren kunde de konstatera att hundvalpar och småbarn väckte ungefär lika mycket empati

När de jämförde den vuxna personen och hunden kunde forskarna snabb konstatera att en skadad hund väckte långt mer empati än en skadad vuxen.

Att skadade barn och hundvalpar väcker mer empati än en vuxen är inte så konstigt, då tidigare forskning visat att de upplevs som mer försvarslösa än vuxna. Forskarna tror att det samma gäller för vuxna hundar, skriver Daily Mail.

Forskarna menar att resultatet går att applicera även på katter.