Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Magnus Nylander.
Magnus Nylander.
Magnus Nylander.
Magnus Nylander.

Syrestressad? Bli av med kemiska stressen

När du är syrestressad åldras du i förtid.

Dessutom sliter stressen på hälsan och ökar risken för sjukdomar. Mer än varannan kvinna över 50 år är drabbad, enligt läkare. Men det går enkelt att mäta - och motverka - syrestressen.

Vad är syrestress?

En kemisk obalans i kroppen: Man har för mycket skadliga former av syre - främst fria syreradikaler - och för lite antioxidanter som skyddar mot det skadliga syret.Obalansen kan leda till att vi mår sämre, åldras snabbare och att risken ökar för bland annat hjärt- ­kärlsjukdom och cancer.

Läs mer!

"Stress" av Rolf Ekman och Ulf Arnetz, "Konsten att hantera stress och möta förändringar", Bosse Angelöw, "Smart och lat: Stressdoktorns bästa råd till alla tokstressade", Tomas Danielsson, "Stressa rätt! Öka din energi, hälsa och effektivitet", Dan Hasson. Alla med goda tips och råd. Stressmottagningen.nu.

Oxidativ stress

Vanliga orsaker

• Rökning.

• Alkohol.

• Psykisk stress.

• Näringsfattig kost.

• Långvariga inflammationer.

• Kraftig övervikt.

• För lite motion eller omvänt för hård träning i relation till vila och sömn.

• Vissa läkemedel.

• Dålig tandhälsa.

Graden av oxidativ stress - som förr var komplicerad och dyr att mäta - kan man i dag få koll på genom ett enkelt blodprov, berättar Magnus Nylander, medicine doktor och näringsforskare, som gjort tusentals analyser av oxidativ stress de senaste 15 åren.

- Kraftig oxidativ stress är vanligt i Sverige, särskilt bland medelålders kvinnor. Minst hälften av kvinnorna i 50-plusåldern är drabbade, och ­trenden är tyvärr ökande, säger han.

- Än så länge utförs provet bara på några få kliniker i Sverige, men min vision är att man ska kunna gå och göra det lika enkelt som man går och kollar sitt blodtryck. Så är det i flera länder i Europa, i Italien till exempel.

Oxidativ stress är en inre kemisk obalans: vi har för mycket skadligt syre - främst fria syreradikaler - i kroppen, och för lite antioxidanter som skyddar mot det skadliga syret.

Oxidativ stress kan slita på hälsan

Att vara syrestressad är ingen sjukdom i sig. Du kan betraktas som frisk, men tillståndet sliter på hälsan och ökar risken för sjukdomar.

Magnus Nylander beskriver syret som ett tveeggat svärd i våra kroppar; det är livsnödvändigt men också giftigt.

När syre förbränns i våra celler omvandlas alltid några procent till giftiga former av syre: det vi brukar kalla fria syreradikaler.

Förenklat kan man säga att en fri radikal jagar andra molekyler för att stjäla en elektron. Elektroner vill nämligen vara i par, och fria radikaler har en eller flera ensamma elektroner. När den fria radikalen lyckats med sin elektronstöld blir den bestulna molekylen i sin tur en fri radikal som jagar vidare. En kedjereaktion startar som skadar våra vävnader. Reaktionen kan bidra till utvecklingen av åldersrelaterade sjukdomar som cancer och hjärt- kärlsjukdom.

Utsätts för fria radikaler

Hur sunt vi än lever utsätts våra vävnader för giftiga fria syreradikaler. Därför är det viktigt att vi har ett starkt försvar i form av antioxidanter.

- Man kan säga att vårt antioxidanta försvar motsvarar en bils rostskydd, förklarar Magnus Nylander. En bil utan rostskydd rostar sönder på sikt. Antioxidanterna fungerar som vårt inre rostskydd som kan hejda syrets skadeverkningar.

Vissa antioxidanter kan kroppen tillverka på egen hand. Andra måste vi tillföra via kosten: till exempel vitamin C och E, flavonoider och ­karotenoider som framför allt finns i färgstarka ­frukter, grönsaker och bär.

Kroniska inflammationer

Klarar försvaret inte angreppen från de fria radikalerna drabbas vi av förhöjd oxidativ stress. Med stressen uppstår ett biokemiskt slitage, vilket på sikt kan ge bestående cellskador och försämrad hälsa.

Det finns ett samband mellan oxidativ stress och låggradiga kroniska inflammationer i olika vävnader, ­berättar Magnus Nylander.

- Det kan bli så att oxidativ stress föder inflammation, och att inflammationen driver på den oxidativa stressen i en vävnadsskadande ond cirkel man bör bryta.

För den som drabbats av syrestressen är prognosen god, betonar Magnus Nylander.

- Det finns stora chanser att få ner sina värden till normala nivåer på några månader.

Behandlingen går ut på att hitta en individuell balans mellan motion, vila och hälsosam, varierad kost. Man kan också behöva kosttillskott.

Så undviker du stressen

1 Minimera socker och processad mat.

2 Använd bra och om möjligt färska råvaror.

3 Ät rikligt med frukt, grönsaker och bär varje dag i olika färger.

4 Ät fet fisk helst flera gånger i veckan.

5 Ta gärna kosttillskott med selen eller några paranötter om dagen (rikt på selen).

6 Motionera regelbundet.

7 Rök inte och var måttlig med alkohol.

8 Försök undvika stress och se till att få en god nattsömn.

Ät kost som är rikt på antioxidanter. Antioxidanter fångar upp och oskadliggör de fria syreradikaler som bildas i kroppen. De mest kraftfulla finns i bär, frukt och grönsaker med starka färger som till exempel:

• Blåbär

• Björnbär

• Grönkål

• Jordgubbar

• Spenat

• Hallon

• Broccoli

• Rödbetor

Hur mäter jag min syrestress?

Förr krävdes omfattande labutrustning och ett test var arbetskrävande. I dag görs analysen på en droppe blod och är klart på tio minuter. Än så länge kan man ta provet bara på några få kliniker i Sverige; till exempel Form & Hälsa på Gärdet i Stockholm, (Formochhalsa.se) där det kostar 760 kronor; då ingår tolkning och rådgivning. Analyser utförs även på Life Long Clinic i Göteborg, (Lifelong.se), 031-25 02 60 samt på Hud­kliniken i Ystad (kontaktperson Nina Jonasson), (Hudkliniken.se), 0411-696 03.