Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Tidigare i oktober rapporterade Hälsoliv att nästan 108 000 personer var sjukskrivna för stress förra året.
Tidigare i oktober rapporterade Hälsoliv att nästan 108 000 personer var sjukskrivna för stress förra året.
Tidigare i oktober rapporterade Hälsoliv att nästan 108 000 personer var sjukskrivna för stress förra året.
Tidigare i oktober rapporterade Hälsoliv att nästan 108 000 personer var sjukskrivna för stress förra året. Foto: Shutterstock

Svenska forskare: Naturen läker utbrändhet bättre än mediciner

Visst är det avslappnande att ta en skogspromenad, men visste du att en stund i naturen kan hjälpa dig att tillfriskna från utmattning?

Enligt svenska forskare är trädgårdsterapi mer effektivt än andra terapiformer.

Stressrelaterade sjukdomar som utmattningssyndrom är ett problem som bara växt i Sverige de senaste åren. Tidigare i oktober rapporterade Hälsoliv att nästan 108 000 personer var sjukskrivna för stress förra året.

Medicinering är en vanlig behandlingsform vid utmattning, men nu menar forskare vid Alnarps Lantbruksuniversitet, SLU, att naturvistelse kan vara minst lika effektivt. Det visar deras studier av patienter som gått i trädgårdsterapi.

– Tre år efter behandlingen har de som varit patienter på rehabträdgården lägre sjukvårdkostnader, lägre stöd, än andra terapiformer och har i högre utsträckning kommit i gång i någon form av verksamhet eller arbete, säger till Erik Skärbäck, professor emeritus i översiktlig planering och landskapsarkitekt till  P4 Kristianstad.

LÄS OCKSÅ: Forskare: Naturen gör det lättare att tycka om sin kropp

Avslappnande att visast ute i naturen

Knuten till SLU finns en rehabiliteringsträdhård där man sedan 2002 tagit emot  remitterade patienter med bland annat utmattningssyndrom, demens och krigstrauma. Genom åren har forskare vid SLU studerat hur patienterna svarar på det gröna, och  det visar att naturen är ett effektivt sätt att läka.

Varför? Hälsoliv har tidigare talat med Patrik Grahn, professor i landskapsarkitektur vid SLU. Han menar att det delvis kan förklaras som en urmekanism, ett nedärvt intresse för det som lever och växer.

–  För vår överlevnads skull har vi en slags instinkt om vad som är bra för oss. Ser man ett minsta tecken på grönska och liv så väcker det hopp och förtröstan, säger han i den intervjun.

LÄS OCKSÅ: Krukväxtälskare? Det är toppen för din hälsa

Det finns även en upprepning av självlikformiga mönster i naturen - som i blommor, träd och moln - som är lättare för hjärnan att ta in än de mönster som finns i exempelvis en stadsmiljö. Dessutom störs vi inte lika mycket av trafikbuller och dylikt när vi vistas i skogen. Det gör att vi hamnar i ett slags meditativt tillstånd där hjärnan får vila från intryck.