Kattägare stressar mindre
Kela med din katt och håll dig frisk
1 AV 2
Kattägare stressar mindre
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Kela med din katt och håll dig frisk
Foto: Shutterstock

Studie: Att äga en katt skyddar mot stress

Att ha husdjur gör dig mindre stressad. Flera studier visar att både katt och hund är bra för hälsan. Att kela med en katt kan både minska blodtryck och puls.

Att en hund är bra för hälsan är inte så konstigt eftersom man på köpet får motion och får vistas utomhus. Men flera studier visar att samma sak gäller katt och katterna behöver inte direkt gås ut med. De går gärna ut själva eller så kanske de inte går ut alls för att de är innekatter. Hur det än är så är katter bra för hälsan. 

LÄS MER: Allt du behöver veta om stress 

Köp en katt och få minskat blodtryck på köpet

Det är svårt att förstå för de som aldrig haft ett husdjur och kanske till och med svårt att "köpa" argumentet att ett husdjur är bra för människan men det finns massvis med studier som visar att det faktiskt är så. Redan 2009 kom en studie som visade att en katt i hemmet minskade risken för stroke och hjärtattack. I den här studien kunde man se att kattägarna var allmänt mindre stressade genom att mäta deras puls och blodtryck. Det var en stor studie på 4000 personer mellan 30-75 år som man följde under 10 år. Faktum är att även forskarna blev förvånade över sina egna resultat. 

LÄS MER: Därför är husdjur bra för din hälsa 

Att kela med sin katt är viktigt för hälsan 

– Det visade sig att bara att äga en katt minskade risken för hälsoproblem men också hur viktigt det är att kela med sin katt, det minskade risken ytterligare, berättar professor Padnan Quershi, forskaren som ledde studien på University of Minnesota. 

Kanske är känslan av tillhörighet och mindre ensamhet en av anledningarna till att kattägare är mindre stressade? Liknande resultat vad gäller minskad stress visar en ny studie som kom 2017 vad gäller hundägare. I Scientific Reports kan man läsa att hundar ger ett ökat socialt sammanhang och motivation till att röra på sig.