Stressad på jobbet? 9 sätt din kropp slår larm
Är din arbetssituation ohållbar?
Här är några vanliga tecken på att du är alldeles för stressad på jobbet.
Lyssna på vad kroppen har att säga – innan det är för sent.
Alla kan ha en dålig dag på jobbet utan att det betyder att hälsan tar stryk, men faktum är att jobbet spelar stor roll för vår psykiska hälsa. Det är trots allt på arbetsplatsen många av oss tillbringar stora delar av dagen.
Men hur vet man om arbetssituationen är ohållbar? Det ökande antalet stressrelaterade sjukskrivningar i Sverige pekar på att vi kanske inte är så bra på att fånga upp varningssignalerna i tid.
Stress– ett ökande problem i Sverige
Stress är den överlägset främsta anledningen till sjukskrivningar i Sverige, och det ser inte ut att bli bättre. Mellan 2010 och 2017 sexdubblades antalet sjukskrivningar relaterade till stress, från 6 237 till 36 552 personer. Värst drabbade är kvinnor och sjukskrivningarna kryper längre ner i åldrarna.
Inspirerade av Huffington Post listar vi därför nio saker som händer i kroppen när jobbet blir för mycket.
1. Du kan inte sova
En natts dålig sömn här och där är en del av livet, och ingenting att slå på stora trumman för. Men när det börjar bli återkommande är det dags att lyssna på kroppen.
– Ofta är just sömnlösa nätter det första vi får höra om. Antingen berättar personerna att de inte kan sova eftersom tankarna skenar eller så vaknar de mitt i natten och tänker på sin att göra-lista, säger psykologen Monique Reynolds till Huffington Post.
Hon säger att om tankarna som snurrar är jobbrelaterade är det troligen där skon klämmer.
2. Du får ont i huvudet
Huvudvärk är ett vanligt symtom när jobbet är överväldigande. Musklerna spänner sig som om arbetsplatsen är fylld av faror som lurar där du minst anar det. Det är ett sätt att skydda kroppen, men i längden resulterar de stela musklerna i spänningshuvudvärk.
LÄS OCKSÅ: 5 typer av huvudvärk och hur du slipper den
3. Du får muskelvärk
Kommer du på dig själv med att sitta med axlarna uppdragna vid skrivbordet? Det kan vara ergonomin som är problemet, men många gånger är det stress.
Det är inte bara huvudet som smärtar när du går runt på helspänn. Nacke, axlar, rygg och käkar tenderar också att stelna till och börja värka när du är stressad.
LÄS MER: Läkaren: 6 tidiga tecken på utbrändhet
4. Din psykiska hälsa förvärras
Skenar ångesthjärtat värre än vanligt? I en giftig arbetsmiljö är det inte ovanligt att ens psykiska hälsa förvärras. Neurotiska drag förstärks och kan få det att kännas som att du tappar kontrollen.
2012 gjordes en genomgång av 279 studier som visade på ett samband mellan upplevd orättvis behandling på jobbet och hetsätning och depression.
– Orättvisa är en särskilt giftig stressfaktor eftersom det slår mot vår självkänsla. Om någon behandlar mig orättvist attackerar de min värdighet – de säger att jag inte förtjänar att bli behandlad med respekt, säger E. Kevin Kelloway, psykolog vid St Mary's University.
LÄS OCKSÅ: 7 saker psykologerna gör för att lindra sin ångest
5. Du blir sjuk oftare
Visste du att forskning pekar på att stress slår hårt mot immunförsvaret? Om du upplever att du blir sjuk oftare kan det vara dags att fundera över hur jobbsituationen ser ut.
Det kan också vara så att du är mer benägen att leta efter anledningar till att sjukanmäla dig, eftersom du inte trivs med arbetssituationen.
6. Din sexlust minskar
Om sexlivet plötsligt blivit mindre passionerat behöver det inte ha sin grund i relationen. Det är inte ovanligt att stress släcker lusten som en skosula på en glödande cigarett.
Varför? Det är helt enkelt svårt att tänka på den typen av njutning när man inte kan slappna av, menar Monique Reynolds
– Också är det tidsfaktorn. Folk rapporterar att de helt enkelt inte har tid att ha sex.
LÄS OCKSÅ: Evelina, 27, gick in i väggen: ”Folk är stressade och mår piss”
7. Du är trött hela tiden
Ett tydligt tecken på att något inte står rätt till är en bottenlös trötthet som inte går att vila bort, hur långa sovmorgnar du än tar.
Det finns så klart andra förklaringar till att du känner dig trött, men jobbstress är långt ifrån en otänkbar kandidat.
8. Din mage ballar ur
Det heter inte stressmage för inte. När det blir för mycket i tillvaron är det inte ovanligt att mer eller mindre smärtsamma magproblem uppstår. Förstoppning, svullnad och gaser, sura uppstötningar eller bara en diffus klump.
LÄS OCKSÅ: Läkaren: 6 tidiga tecken på utbrändhet
9. Din aptit förändras
Har din aptit på sötsaker vuxit sig större på sistone? Eller har du ingen matlust alls?
Vid akut stress brukar mat vara det sista kroppen vill ha, eftersom den är inställd på att parera olika, mer eller mindre verkliga, faror. Men vid kronisk stress utsöndrar kroppen mer kortisol, ett hormon som i stället ökar hungerkänslorna.
Ur arkivet: Strategier för att hantera stress
LÄS OCKSÅ: Därför blir du sötsugen när du är stressad