Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Stressad? Svårt att varva ner? Testa något av dessa 8 tips.Stressad? Svårt att varva ner? Testa något av dessa 8 tips.Stressad? Svårt att varva ner? Testa något av dessa 8 tips.
1 AV 2
Stressad? Svårt att varva ner? Testa något av dessa 8 tips.
Foto: Colourbox
2 AV 2
Foto: Morad Cherchari/Colourbox.Com

Stressad? 8 sätt att stressa ner på en kvart

Stress i lagom mängd är bara bra för kroppen och kan få oss att prestera bättre.

Men när stressen blir för stor kan den skapa problem.

Med inspiration från Health.com listar vi här 8 sätt att minska stress, som inte tar särskilt lång tid.

TESTA DIG SJÄLV: Stressar du oftare än vad som är bra för dig?

1. Rensa dina röriga lådor!

Stökigt rum = stökigt sinne?

Ja, det finns faktiskt många studier som pekar mot att en rörig omgivning kan förvärra problem som oro och ångest. Att städa upp hemma kan alltså samtidigt städa upp i ditt sinne.

– Att tänka på att rensa regelbundet hjälper dig att hantera stress, Lauren Napolitano, psykolog på Bryn Mawr Hospital i Pennsylvania till Helath.com.

2. Sjung ut!

I kör eller hemma i duschen spelar ingen roll. Att sjunga har visat sig ha många hälsofördelar. När ljudet transporteras genom kroppen slappnar kroppen av.

– Att sjunga låtar du gillar tar upp positiva minnen och får dig att tänka på annat än stressfaktorer, säger Rita Eichenstein, neuropsykolog på Cedars-Sinai Medical Towers in Los Angeles till hälsosajten.

LÄS MER:

* Sjung ut i bilen – bli en lyckligare person

* Sång har en dramatisk effekt på hjärtat

3. ...eller färglägg!

Trodde du att färgläggning bara var för barn? Glöm det! Målarböcker för vuxna har verkligen fått ett uppsving den senaste tiden och enligt de som målar kan enkel färgläggning vara ett effektivt sätt att varva ner efter en stressig arbetsdag och slappna av.

– Färgläggning har potential att minska oro, skapa fokus eller frambringa medveten närvaro. Min erfarenhet är att personer som är slutna och på sin vakt finner ett slags lugn i att fylla i en bild, säger den amerikanska konstterapeuten Marygrace Berberian till CNN.

LÄS MER: Därför är målarböcker för vuxna så bra för dig

4. Kliv upp i tid!

Tycker du att det känns kontraproduktivt att skära ner på den så viktiga sömnen? Tänk om. Att ge sig själv 15-20 minuter extra på morgonen kan vara en riktigt bra investering.

– Många startar dagen i samma tempo som ett rymdskepp och det blir aldrig bättre därifrån, säger psykologen Leslie Carr till Health.com.

Dricker du kaffe på morgonen? Tänk på att det tar cirka 20 minuter innan du känner koffeinets effekter. Utnyttja den tiden och tänk igenom och planera dagen.

Foto: Erik Reis

5. Visualisera dina tankar

Ibland känns det som att ALLT går emot. När det är en SÅN dag, försök att se på dina tankar utifrån: "En sorts visuell mindfulness, ett sätt att sopa bort det som surrar runt i ditt huvud", säger Erin Olivo, författare till boken "Wise Mind Living: Master Your Emotions, Transform Your Life".

Så gör du: Föreställ dig dina tankar som moln ovanför ditt huvud. Låt dem sväva omkring ovanför dig en stund.

– När du börjar observera dina tankar som objekt som helt enkelt kommer och går, så blir de mindre obehagliga, mindre skrämmande och mindre betyngande, säger Olivo till Health.com.

6. Titta på kattvideor

Fylls också ditt Facebook-flöde med korta roliga/eftertänksamma/fyndiga klipp som du oftast klickar förbi? Titta på dem nästa gång. Eller leta upp dina favoritklipp på Youtube.

– Att titta på de här roliga videorna efter en stressig dag aktiverar den del av hjärnan som ger ro och en lugn fysiologisk reaktion, Rose Hanna, relationsrådgivare och professor i psykologi och genusvetenskap på California State University Long Beach till Health.com och fortsätter:

– Det minskar ångest och hjälper oerhört med att minska stressen.

7. Spänn dina muskler - och låt dem sen slappna av

Progressiv avslappning är en avslappningsteknik som funnits sedan 30-talet och än i dag rekommenderas.

– Idén bakom progressiv avslappning är att först skapa muskelspänningar, sen avkoppling, för att ge fysisk lindring. En avslappnad kropp leder ofta till ett avslappnat sinne, säger Nina Savelle-Rocklin, psykoterapeut till Health.com.

Så gör du: Starta i en bekväm position, förslagsvis genom att ligga på rygg. Spänn och slappna av i en muskel i taget. Börja med pannan, gå sedan vidare till ögon, läppar, händer, underarmar, axlar, rygg, mage, höfter, lår, fötter och slutligen tårna. Räkna till fem på varje muskel. Om någon muskel känns stel efter att du gått igenom hela kroppen, spänn och slappna av den igen tre till fyra gånger.

8. Ta djupa andetag

Oavsett om du står i kön till matbutiken eller väntar på att hämta barnen från skolan, ta en minut och djupandas genom näsan. Placera gärna händerna över nedre delen av bröstkorgen så att du känner att magen rör sig.

– Att andas fullt ut med magen medför en känsla av lugn eftersom mer syre levereras till cellerna vilket hjälper kroppen att slappna av, säger sjukgymnasten Samuel A. Mielcarski till Health.com.