Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Mental hälsa>Stress

Publicerad 21 nov 2018 17:00

Stressad? 3 fördelar du inte visste om

Kronisk stress kan vara skadligt både för får fysiska och psykiska hälsa.

Kronisk stress kan vara skadligt både för får fysiska och psykiska hälsa.

1/2

Foto: Shutterstock

Men i lagom doser kan det utveckla oss som människor och öppna nya vägar framåt.

Men i lagom doser kan det utveckla oss som människor och öppna nya vägar framåt.

2/2

Foto: Shutterstock

Stress pekas ofta ut som något negativt. Men det behöver inte alltid vara det.

Det finns nämligen en rad fördelar med att uppleva stress – som kan göra oss både starkare och mer motiverade.

Först och främst: Det råder ingen tvekan om att stress kan orsaka stor skada. Det kan leda till utbrändhet, psykiska problem och, i förlängningen, fysiska åkommor.

Det är emellertid inget som händer över en natt. Enligt Stressmottagningen blir stress skadligt först när stressreaktionen blir långvarig och utan återhämtning.

I mindre doser kan det i stället vara något positivt.

Inspirerade av sajten Time listar vi tre fördelar med stress.

1. Kan öka motivationen

Stark stress kan vara väldigt överväldigande och kan krossa även den starkaste av motivation. Men i lagom dos har det ofta motsatt effekt. Om du någon gång arbetat mot en deadline så vet du hur stressigt det kan vara. Men det är också få gånger vi är lika skärpta och fokuserade som när tiden håller på att rinna ut.

– Medelhöga nivåer av stress kan förbättra vår motivation, säger psykologiprofessorn Kathleen Gunthert till sajten och fortsätter: Ibland kan vår flykt- och kamprespons hjälpa oss att lägga i ännu en växel.

LÄS OCKSÅ: Stressad? 13 sätt din kropp slår larm 

2. Kan stärka självförtroende och motståndskraft

Stress tvingar oss att bli problemlösare. I förlängningen kan det hjälpa oss att både styrka vårt självförtroende och upptäcka nya förmågor. Det säger psykiatriprofessorn Peter Vitaliano som menar att vi kommer känna oss mindre hotade och uppleva att vi har mer kontroll när vi ställs inför liknande situationer i framtiden.

I stället för att undvika något som stressar oss; kan vi använda stressen för att utmana våra rädslor.

LÄS OCKSÅ: 5 tidiga tecken på utbrändhet 

3. Kan stärka våra sociala band

När vi mår bra och är lyckliga vill vi dela det med våra nära och kära. Men det gäller också när vi mår dåligt. Att öppna oss för varandra när livet är tufft skapar band som är svårbrutna.

– Många av våra vänskaps- eller familjerelationer hade inte varit desamma om vi inte stöttat varandra genom jobbiga perioder, säger Kathleen Gunthert.

Stödgrupper är ett annat bra exempel. Där kan människor prata fritt om sina sorger, rädslor och vad som stressar dem. Människor som öppnar upp sig för varandra kan relatera till varandras problem och få sina känslor bekräftade. Det skapar medkänsla och kan förvandla en negativ händelse till något positivt, menar Vitaliano.

Stress är en del av livet

Ett liv helt förskonat från stress är alltså inte nödvändigtvis ett bättre liv. På många sätt kan det utveckla oss som människor och öppna nya vägar framåt. Med det sagt är det förstås viktigt att lyssna på sin kropp. Kronisk stress kan öka risken för en rad sjukdomar, både fysiska och psykiska. Så håll koll på varningssignalerna.