Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Så undviker du att semestern blir en stressfälla

Stressad inför semestern? Uttråkade barn, grinig partner, jobbig släkt, opålitligt väder, jobbhets som dröjer sig kvar, relationer som inte fungerar, dålig ekonomi. Orsakerna till semesterstress kan vara många. Här ger stresscoachen sina nio bästa tips för en avspänd ledighet.

Maria Helander

Foto: Shutterstock/Linn Hedesström Blad

1 av 10

"Det kan få ganska stora konsekvenser"

Semesterveckorna är till för att vi ska ladda batterierna och koppla av för att orka med alla måsten under resten av året. Men 80 procent av svenskarna tänker på jobbet under sin ledighet, och fler än hälften jobbar under semestern.

Var femte känner sig inte utvilad efter ledigheten, visar en stor undersökning bland svenskar som gjordes för några år sedan på uppdrag av Dina Försäkringar.
– Det kan få ganska stora konsekvenser att man tänker på jobbet eller till och med jobbar under semestern, eftersom man inte får den återhämtningen man behöver. Stress är i sig inte en farlig reaktion, men om man inte ger sin kropp vila och fritid från arbetet, kommer det på sikt att ge en stressymptom som kan bli allvarliga. Och, om man upplever att man behöver arbeta under sin semester, beror det troligen på att man redan känner sig överbelastad, säger Maria Helander, stresscoach, terapeut och beteendevetare. Hon driver även Sveriges största podd om stresshantering, Stresspodden.
LÄS OCKSÅ: Läkaren: 6 tidiga tecken på utbrändhet
Hur länge behöver man vara ledig för att få tillräckligt med återhämtning?
– Det är individuellt. De finns de som går ner i varv redan de första dagarna, medan andra tycker att de behöver flera veckor innan de verkligen känner sig avkopplade från jobbstressen. Om vår kropp går på högvarv på grund av alla stresshormoner, kan det vara svårt att släppa tankarna på arbetet. Det kan också bli så att man överför stressen på något annat, som till exempel att hinna att träffa alla släktingar eller åka på tusen aktiviteter som man har planerat.
Hur gör du själv för en stressfri semester?
– Jag strävar efter att börja dagen med kravlös återhämtning. Fem minuters mindfulness, en tyst promenad eller en kopp kaffe på bryggan innan alla andra har vaknat. Efter det är jag redo för dagen, vad den än för med sig.

KLICKA VIDARE FÖR MARIA HELANDERS 9 BÄSTA STRESSKNEP

1 av 10