Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Mäns kroppar klarar stress sämre än kvinnorMäns kroppar klarar stress sämre än kvinnorMäns kroppar klarar stress sämre än kvinnor
Mäns kroppar klarar stress sämre än kvinnor Foto: Shutterstock

Män påverkas mer av stress än kvinnor

Att vara man, stressad på jobbet och ha diabetes eller hjärt- och kärlsjukdomar ger en ökad risk för att dö i förtid. Något som inte verkar gälla för kvinnor. 

– Det är svårt att fastställa orsaken till den här könsskillnaden, men en teori skulle kunna vara svårighetsgraden av de tidigare sjukdomarna,  säger Eleonor Fransson, epidemolog från  Hälsohögskolan Jönköping i Vetenskapsradion.  

LÄS MER: Allt du behöver veta om stress 

Män mer påverkade av stress än kvinnor 

Trots att kvinnor är överrepresenterade i utbrändhetsstatistiken visar det sig att män som upplevt långvarig stress och sen tidigare är drabbad av diabetes eller hjärt- och kärlsjukdom är mycket känsligare för effekterna av stress. Kvinnors stress må vara långvarig men den påverkar de inte alls på samma sätt i det långa loppet. 

Detta händer i kroppen vid stress

När vi blir stressade är det första som händer att det sympatiska nervsystemet triggas i gång. Det leder till att stresshormoner utsöndras i kroppen, framför allt adrenalin. Pulsen ökar och blodtrycket ökar, vi känner oss mer vakna. Även hjärnan reagerar och ämnesomsättningen påverkas. Kortisol, som också kallas för stresshormonet, ökar i blodet.

LÄS MER: Kolla själv - är du farligt stressad?  

Uppföljning efter 14 år visar tydliga resultat

Fynden, som delvis flera svenska forskare står bakom, är publicerade i den välrenommerade tidskriften Lancet Diabetes and Endocrinology. Enligt resultaten så är risken högre för förtida död om man är man och plågas av stress. 100 000 män och kvinnor bland annat från Sverige, Finland och Frankrike fick svara på frågan på hur de upplevde stress. Efter 14 år gjorde man en uppföljning och det visade sig att män har en 70% ökad risk för att dö i förtid.