När vi stressar frisätts stresshormoner - vilket bland annat leder till att pulsen höjs, blodflödet ställs om och pupillerna vidgas.
När vi stressar frisätts stresshormoner - vilket bland annat leder till att pulsen höjs, blodflödet ställs om och pupillerna vidgas. Foto: Fotolia

Läkaren om stress: "Vi har en stenålderskropp"

Sandra af Winklerfelt-Hammarberg, specialist i allmänmedicin, vill påminna om att våra kroppar inte är särskilt sofistikerade när det kommer till stress: 

– Vi har en stenålderskropp, den tolkar alla tecken på fara som ”Var är lejonen?”.

Christina Lundell

Sandra af Winklerfelt-Hammarberg har arbetat mycket med KBT runt stress- och ångestsyndrom och säger att våra kroppar är väldigt bra på att hantera lejon, men mindre lämpade för att hantera modernitetens stress.

– Våra kroppar är gjorda för reella faror, inte för en hög med papper eller tanken på alla telefonsamtal som måste ringas, säger hon. 

Kortfattat så skapar kroppen stress genom att frisätta stresshormoner - adrenalin och noradrenalin - vilket bland annat leder till att pulsen höjs, blodflödet ställs om och pupillerna vidgas. Blir stressen långvarig hjälper kortisolet till att hålla uppe blodsockret och energinivåerna i cellerna. 

LÄS OCKSÅ: 11 sätt: Så larmar din kropp när du stressar för mycket 

"Att låta stressmaskineriet gå på högvarv under längre tid är direkt skadligt"

I det korta perspektivet kan insatserna hjälpa kroppen att överleva mot lejonen. I det längre perspektivet kan stressen bland annat ge bukfetma, förhöjda orosnivåer och smärta.

Sandra af Winklerfelt Hammarberg vill poängtera balansen mellan uppvarvning och nedvarvning. Att uppleva en känsla av kontroll är också viktigt, även om allt för stort behov av kontroll och perfektion kan ta överhand och bli till ett problem hos vissa. 

– Att låta stressmaskineriet gå på högvarv under längre tid är direkt skadligt, säger hon.

Själv arbetar hon som verksamhetschef på Liljeholmens vårdcentral och är dansinstruktör och forskare. Hon är också författare till boken "Hej ångest". 

– Om man har haft en hög stressnivå kan man behöva ”rusa av sig”, och förbruka påslaget. Annars kan kroppen börja reagera med påslag i till synes helt lugna situationer. 

Sandra af Winklerfelt Hammarberg.

LÄS OCKSÅ: Läkaren: 6 tidiga tecken på utbrändhet 

Kroppen får signaler om att varva upp

Man kan få hjärtklappning på fredagskvällen, plötslig andfåddhet när man håller på att somna eller andra panikångestlika reaktioner. Då reagerar man lätt med rädsla och en känsla av att något är allvarligt fel. I själva verket är det en följd av att man stressat systemet för hårt.

– Det blir en obalans i locus coerulus, den del av hjärnan som reglerar noradrenalinet. 

Konsekvensen är en felaktig aktivering av det autonoma nervsystemet, som reglerar det sympatiska och det parasympatiska nervsystemet. I stället för att ta det lugnt när allt är lugnt får kroppen signaler om att varva upp.