Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Läkaren: 6 tidiga tecken på utbrändhet

Foto: Fotolia

2 av 8

2. Värk i kropp och knopp

När Anna märkte av att hon hade ont i kroppen tänkte hon att det berodde på att den tagit stryk av att hon fött sex barn. Men en del av förklaringen låg i att hon var stressad. Stelhet i nacken och smärta i skuldror och rygg är klassiska reaktioner på stress.

– Ofta sätter sig ju stressen där. Jag vet ju det. Men jag var så van vid att ha ont. Jag har fött sex barn och haft ont i ryggen så länge jag kan minnas, så jag tänkte nog inte på att det var stress. Det händer att det kommer patienter till mig som är på väg att drabbas av utmattning, och de är superstrama i nackmuskulaturen, säger läkaren Anna Voltaire.

Spänningshuvudvärken, som också är ett typiskt symtom på stress. Ofta kom den smygande på fredagen, när helgen stod för dörren.

– Jag trodde att jag hade fått en hjärntumör, att nu skulle jag dö, och att det ju var lite tråkigt. Samtidigt förstod jag att jag inte hade det, men när en sjukdom inte syns utåt är det svårt att ta det på allvar.

Det här kan du göra:

Om man inte vanligtvis lider av huvudvärk tycker Anna att det är en bra idé att undersöka saken närmare.

– Då borde man börja fundera vad det kan bero på. Är det så att du plötsligt börjat få huvudvärk ofta är det bra att boka tid hos en husläkare, säger hon.

LÄS MER: 5 sorters huvudvärk och hur du lindrar

2 av 8