Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Läkaren: 6 tidiga tecken på utbrändhet

Håller du på att gå in i väggen?

Utmattningssyndrom är ett vanligt sjukdomstillstånd och anledningen är alltid stress.

Men vad finns det för symtom på att man ligger i riskzonen? Läkaren Anna Voltaire listar sex vanliga tecken på att man närmar sig utbrändheten.

Anna Voltaire är aktuell med "Innan väggen", en bok om utrbrändhet.

Foto: Katarina Waldenström Lagerbielke

1 av 8

1. Anna Voltaire gick in i väggen – skrev bok

Anna Voltaire är läkare och sexbarnsmamma. Under många år körde hon med gasen i botten, men som 45-åring tog det stopp. Hon drabbades av utmattningssyndrom. Det kom som en chock, men när det stod klart insåg hon att varningstecknen funnits där sedan länge.
I dag mår hon mycket bättre., och har till och med skrivit en bok i ämnet. "Innan väggen", som tar upp utbrändhet och stress på ett enkelt sätt, med avstamp i Annas egna upplevelser.
– Jag är läkare och mitt uppdrag är delvis att förhindra att andra blir sjuka. Jag vill gärna hjälpa andra. Det går att läsa sig till vad utmattningssyndrom är, men ofta skriver experter så krångligt att det är svårt att ta till sig. Det är synd när det här är en av de största sjukdomarna vi har. Så jag har översatt, kan man säga, till vanlig folksvenska.
Anna listar några symtom som kan vara tecken på att du är på väg att gå in i väggen.
– Vi är ju olika vi människor, det är ju det som är så läckert. Vi reagerar inte likadant, men jag har tagit fram sex saker man ska vara uppmärksam på, innan det börja brinna i hårtopparna.

KLICKA VIDARE FÖR SEX VANLIGA TECKEN PÅ UTBRÄNDHET

1 av 8