Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Vart fjärde svensk känner sig stressad.Vart fjärde svensk känner sig stressad.Vart fjärde svensk känner sig stressad.
Värst är det för kvinnorna. Dubbelt så många kvinnor jämfört med män känner stress över hushållsarbetet.Värst är det för kvinnorna. Dubbelt så många kvinnor jämfört med män känner stress över hushållsarbetet.Värst är det för kvinnorna. Dubbelt så många kvinnor jämfört med män känner stress över hushållsarbetet.
1 AV 2
Vart fjärde svensk känner sig stressad.
Foto: iStock
2 AV 2
Värst är det för kvinnorna. Dubbelt så många kvinnor jämfört med män känner stress över hushållsarbetet.
Foto: iStock

Kvinnor är dubbelt så stressade som män

Vi stressar mer än någonsin förr.

Enligt en ny stor Sifoundersökning känner sig var fjärde svensk stressad och värst är det för kvinnor.

– Kvinnor jobbar mer än män men tjänar mindre, säger psykologen Maria Farm till Hälsoliv.

Risker med för mycket stress

* Högt blodtryck

* Huvudvärk

* Depression

* Ångest

* Sömnstörningar

* Koncentrationssvårigheter

* Minnesproblem

* Ökad risk för stroke.

I dag är vi mer medvetna än någonsin.

Vi vet hur viktigt det är att hålla kroppen i trim, att äta rätt och stressa mindre.

Ändå gör vi precis tvärtom, åtminstone när det kommer till den sista punkten.

En ny stor undersökning från Sifo, på uppdrag av bilmärket Skoda, visar nu att vart fjärde svensk känner sig stressad. Sämst är det för kvinnor där 28 procent säger sig vara trötta på stress jämfört med 22 procent av männen.

Sammanlagt deltog 1500 svenskar i undersökningen som också går till djupet med vad som faktiskt stressar oss.

LÄS OCKSÅ: 10 vetenskapliga sätt att snabbt stressa ner

Dålig ekonomi är en hög stressfaktor

En vanlig och föga förvånande stressfaktor är ekonomi. Många upplever sig missnöjda med sin livssituation och var var femte svensk vill förändra sin jobbsituation. Anledningen till att de inte kan förverkliga sina drömmar är just pengafrågan.

"Vi lägger så mycket energi på att vara duktiga att vi varken har tid eller kraft att göra det vi egentligen drömmer om. Vi fostras in i "villa, Volvo, vovve", vilket gör det svårt att bryta sig ur mallen även om vi vill", skriver Katarina Graffman, doktor i antropologi, som gått igenom studien.

För psykologen Maria Farm är resultatet inte särskilt märkligt. Hon märker själv på sina klienter att det finns fler stressfaktorer i dag.

– Om du redan har tendensen att grubbla och oroa dig så riskerar det att förvärras i dagens samhälle. Det ständiga informationsflödet och Facebook där du lätt kan jämföra dig med alla andra, säger hon till Hälsoliv.

Kvinnor dubbelt så stressade som män

När det kommer till hem- och hushållsarbete är kvinnorna dubbelt så stressade som männen. 35 procent jämfört med 15 procent.

– Kvinnor är ute i arbetslivet i nästan lika stor utsträckning som män men tar fortfarande större delen av hushållsarbetet och ansvaret i hemmet, säger Farm.

Även om både män och kvinnor i alla åldrar oroar sig för sin ekonomi är det ett faktum att kvinnor tjänar mindre än män. Farm har själv träffat otaliga klienter som stannar kvar i oroliga relationer bara för att de är rädda för sin ekonomi.

– Kvinnor jobbar mer än män när man räknar in det obetalda men tjänar mindre. Därför känner vi också mindre makt att kunna påverka våra liv.