Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Sedan februari har allt fler märkt av hur plånboken blivit allt tunnare.Sedan februari har allt fler märkt av hur plånboken blivit allt tunnare.Sedan februari har allt fler märkt av hur plånboken blivit allt tunnare.
Sedan februari har allt fler märkt av hur plånboken blivit allt tunnare.

Experterna: Så tar du kontroll över din ekonomiska ångest

Premium Stigande matpriser, skyhöga elräkningar och skenande räntor gräver hål i plånboken och urholkar sparandet.

Inflationen väcker ångest hos den som behöver lägga alla sina inkomster på mat och el – och kanske ändå inte får pengarna att räcka. 

Just nu ökar den psykiska ohälsan i spåren av den ekonomiska krisen.

– Det uppstår en stressreaktion hos oss när ekonomin förändras, säger beteendevetaren Beatrice Widmark.

Här tipsar hon och psykologen Niklas Laninge om hur du bäst hanterar oro och pengastress.

Sverige är på väg in i en lågkonjunktur och hushållens syn på den egna ekonomin är dystrare än under finanskrisen, enligt Konjunkturinstitutets barometer. Det senaste året visar mätningar på att osäkerheten ökat och att de svenska hushållen upplever att det är allt svårare att förutse sin ekonomiska situation.

Samtidigt visar flera undersökningar på en ökande ekonomisk stress. Enligt en undersökning från Danske Bank från juli i år oroar sig 26 procent av svenskarna över sin ekonomi. Även psykisk ohälsa ökar i takt med inflationen, enligt en enkät av Demoskop på uppdrag av Aftonbladet som gjordes under samma period. Enligt den har de ökade kostnaderna lett till mer oro, stress och ångest hos svenskarna.