Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Återhämtning är oerhört viktigt. Det behöver inte alltid hända något bara för att det är semester.
Återhämtning är oerhört viktigt. Det behöver inte alltid hända något bara för att det är semester.
Återhämtning är oerhört viktigt. Det behöver inte alltid hända något bara för att det är semester.
1 AV 2
2 AV 2
Återhämtning är oerhört viktigt. Det behöver inte alltid hända något bara för att det är semester.
Foto: Shutterstock

Expertens 7 bästa råd för en stressfri semester

Har du svårt att varva ner på semestern – trots att du behöver återhämtning?

Låt det bli annorlunda den här sommaren. Unna dig en detox och rensa bort stressen på riktigt.

– Återhämtning är en nyckel, säger stressexperten Karin Isberg.

Äntligen dags att varva ner och vila upp dig efter flera hektiska månader av jobb och vardagspusslande. Det ska bli SÅ skönt att njuta av sol och bad, sovmorgnar, härliga grillmiddagar och långa, sköna promenader. 

Men sen var det ju det där staketet som skulle målas… Väskorna som ska packas… Aktiviteter och utflykter som ska göras för att barnen ska hållas nöjda och glada. Kanske känner du dig inte jättesugen på att umgås med släkten i sommarstugan en hel vecka? För att inte tala om pressen att lyckas hålla sams med sambon hela sommaren…

Prioritera återhämtning

Men du, tagga ner! Ta ett steg tillbaka och släpp alla måsten.

För semestern handlar egentligen bara om en enda sak – återhämtning.

– Återhämtning är en nyckel. Det är verkligen jätteviktigt för att man inte ska drabbas av stressrelaterade sjukdomar, säger Karin Isberg som är författare och föreläsare inom stresshantering, mental hälsa och psykiskt välmående.

– När jag föreläser om stress på arbetsplatser lägger jag jättemycket fokus på just återhämtning, eftersom det för många är väldigt svårt att göra något åt sin livssituation. En del mindfulness-coacher menar att du kan ändra dina tankar och lindra stressen genom att acceptera situationen som den är. Det är till viss del sant – man kan förändra sin stressnivå genom att ändra sin attityd och jobba med sina tankar. Men för de flesta är det inte tankarna i sig som är den viktigaste källan till stress, utan att man har en familjesituation eller en arbetssituation som är väldigt stressande.

LÄS OCKSÅ: Läkaren: 6 tidiga tecken på utbrändhet

Meditation trollar inte bort stress

Att meditera eller ligga i hängmattan och läsa en bok är avkopplande för många. Däremot trollar det inte bort stressen hos en väldigt stressad person, enligt Karin Isberg. Men att återhämta sig under semestern är jätteviktigt för att vi ska kunna hantera stressen i vardagen – så att den inte påverkar oss lika mycket.

– Tänk dig en småbarnsmamma med en stressig situation på jobbet där din chef ställer höga krav på dig. Sedan har du två barn som du måste hämta och lämna på dagis. Lever du ensam är den ekvationen jättesvår att få ihop.

– Även om du lever i en relation med en man som har ett pressat jobb. Det är stressande. Många har barn med särskilda utmaningar som ADHD, eller barn som går på medicinering. Det är en ständig oro. Och så kanske du har dragit på dig jättestora bolån och tänker ”Hjälp, vad händer om någon av oss blir av med jobbet?”. Sådana problem kan man inte meditera bort. Men återhämtning däremot! Den delen är jätteviktig, säger Karin Isberg.

Foto: Shutterstock

– Föreställ dig en gammaldags våg där du har två vågskålar som balanserar. Du har stress i den ena vågskålen och återhämtning i den andra. Så länge de är i balans – eller i allra bästa fall – om återhämtningsskålen väger tyngre, då kan vi hantera väldigt mycket stress. Så när det går för långt beror det ofta på för lite återhämtning.

Ja, att hitta den där balansen är inte helt lätt när man både vill koppla av och göra resten av familjen nöjd och glad på semestern. Behöver du några knep på hur du kan varva ner i sommar?

7 tips som ger skön återhämtning

Notis-banta, vakenvila och lägg undan klockan. Det är några av stressexperten Karin Isbergs bästa råd!

1. Släpp loss din kreativitet

– När vi är glada och tycker att livet är skönt blir vi automatiskt lugnare. Kroppen får en utsöndring av stärkande hormoner genom att du mår bra, genom att göra sånt där du känner ”Åh, vilken härlig dag jag hade”. Då har du tagit hand om dig och gett dig själv återhämtning.

– Vi mår också bra av att skapa så alla former av kreativitet är bra. Hur du är kreativ har mindre betydelse. Vissa får en jättehärlig upplevelse av att teckna eller måla en tavla. Andra pysslar, snickrar, syr eller får utlopp för sin kreativa ådra genom att sjunga, spela instrument och laga mat. Något som är väldigt stärkande är att hålla på med växter, blommor och trädgård. Det är så bra för vårt välmående att trädgårdsterapi har utvecklats som en behandlingsform mot depression och ångest. Något som är så effektivt att det botar psykisk ohälsa är så klart jättebra även mot vanlig vardagsstress. Oavsett vad du mår bra av bör du göra saker utan klocka. Låt saker ta den tid de tar och håll på tills du känner dig färdig. Det är ju välmående vi pratar om, inte en tävling i vem som är bäst eller mest produktiv.

LÄS OCKSÅ: Sara, 28: Krukväxterna hjälper mig hantera min ångest

2. Stäng av notiser i mobilen

Foto: Shutterstock

– Man behöver inte köra en total mobil-detox. Alla sociala medier och väldigt många appar är utformade för att sätta i gång beroendemekanismer. Vi har lärt hjärnan att vi behöver de här kickarna av att någon har lagt upp något eller fått en like. Det är ungefär som en person som dricker för mycket alkohol och plötsligt bestämmer sig för att sluta NU. Det kan i sig bli en påfrestning eftersom omställningen blir så stor. Det mår man inte heller bra av. Självklander är extremt stressande.

– Att inte kolla sociala medier på två veckor kanske funkar för vissa, men för de flesta är det steget för stort från hur man brukar bete sig. Då känner man sig dålig, och så blir man mer stressad av det. Däremot är det suveränt att säga att man ska titta på sociala medier mindre och kolla mejlen mer sällan. Ett jättebra sätt att göra det på är att stänga av notiserna. Då gör man en lagom förändring.

3. Sänk dina förväntningar

– Att sänka förväntningarna är jätteviktigt. Och i semestertider gäller det inte minst hur bra man ska ha det med sin partner om man lever i en relation. Det är ingen slump att augusti och september är de månader då det skickas in flest skilsmässoansökningar. Då har man haft semester ihop, och så har man målat upp typ resereklamen – att man ska gå på en sandstrand och det blåser i håret och man håller varandra i handen och allt är suuupermysigt. Man är så nykär så det finns inte! Och så blir det inte riktigt så…

– Då blir man jättebesviken och mår skitdåligt av det. Det är precis som med livet i övrigt – man vänder inte en halvtaskig relation eller en alldeles för stressad livssituation på två eller fyra veckors semester. Det går inte! Den magiska förändringen existerar tyvärr inte.

4. Ha roligt med din partner

Foto: Shutterstock

– Om du lever du i en relation så har du kanske haft ett år bakom dig där det bara har handlat om att få ihop det praktiska i vardagen. Då kan det vara rätt tufft att gå från det till ”Åh, vad jag älskar dig. Jag vill vara nära dig”. Men ett bra steg där emellan är att göra något som båda tycker är kul. Ha roligt tillsammans! Det stärker dig och ger dig återhämtning.

– Om du inte har någon partner går det lika bra att göra något roligt tillsammans med en vän eller med dina barn. På en skala från ett till tio så är det inte den där extatiska glädjen, på nio eller tio poäng, vi pratar om. Det räcker alldeles utmärkt med att det är fyra–fem på skalan. När du hittar sånt som är en femma i hur glad du blir, då är det suveränt.

LÄS OCKSÅ: 18 saker som alla par borde göra tillsammans - åtminstone en gång 

5. Hemestra och slipp pengastress

– Många tänker att det måste hända en massa grejer för att man ska ha en bra semester. Att man måste resa bort. Och så blir det en stress om man inte gör det när grannarna och kollegerna gör det. Det här är nog en sommar – med tanke på omständigheterna – där många kommer att ha en hemma-semester, så kallad hemester. Och det är något att faktiskt ta vara på.

– I stället för att säga ”Vi åker ingenstans för vi har inte råd” kan man säga ”Vi åker ingenstans på grund av corona”. Och man kommer undan med det, eftersom ingen ifrågasätter det. Man får lite andrum och man slipper det här spenderar–beteendet. Många har ju en stor ekonomisk stress just nu som de fick på rätt kort tid.

– Hemester-tänket tror jag får ett uppsving den här sommaren. Och många inser nog att det blir en rätt schyst ledighet ändå.

6. Ta dagen som den kommer

– Väder är en typisk grej som vi inte kan styra över. Om man då hade tänkt att tisdag är en dag på stranden, och så ösregnar det på tisdagen – då känner man besvikelse och misslyckande. Försök att ha en attityd som handlar om att du vaknar på morgonen och ser vad det är för väder och så tar du dagen lite som den kommer. Då får du möjligheten att känna ”I dag ösregnar det, då passar vi på att städa eller spela spel som barnen har velat göra så länge”. Det är stärkande att kunna känna att ”Vi anpassar oss utifrån förutsättningen”.

– Sedan mår vi väldigt bra av vaken vila – det vill säga när vi gör saker utan att det finns en tidsplan eller agenda bakom. Det är jättestärkande för oss. Det kan vara att fixa i trädgården, baka, städa, rensa förrådet…

7. Träna efter din nivå

Fysisk aktivitet är suveränt om du tränar utifrån din stressnivå. Är du väldigt stressad så är det direkt kontraproduktivt att gå till gymmet och köra ett hårt styrketräningspass eller att ge dig ut och springa. Då förstärker du alla fysiska stressreaktioner som redan pågår i kroppen.

– Men fysisk aktivitet är alltid stärkande om man gör det utifrån det läge där man befinner sig. Pro- menader är suveränt! Det finns få saker som är så stresslindrande och man stärker hela systemet. Om man går i naturen får man en dubbel effekt och gör man det i dagsljus får man en tredubbel effekt.

– Cykelturer är också jättebra – i dagsljus och gärna i en trevlig miljö. Vissa älskar att vara i skogen och andra älskar att vara vid havet. Simma är bra för de flesta och yoga är jättestärkande. Fundera på vad just du mår bra av.

Av Sofia Tarvainen