Evelina, 27, gick in i väggen: ”Folk är stressade och mår piss”
Stress är en av de vanligaste anledningarna till sjukskrivning i Sverige.
Sedan 2013 har antalet som sjukskrivs för detta ökat med 75 procent - och den största ökningen står unga personer för.
Stress är ett stort hälsoproblem, och om man ska tro färsk statistik från Försäkringskassan som hälsoföretaget Yogobe sammanställt ser det inte ut att bli bättre.
Den största gruppen sjukskrivna är kvinnor i åldern 40 till 54, men siffrorna visar också en trend där att allt fler unga personer, män och kvinnor i åldern 25 till 29, sjukskrivs för utmattningssyndrom och andra stressrelaterade besvär. En av dem är projektledaren Evelina Bergström, 27, från Stockholm som varit sjukskriven sedan ett par månader tillbaka.
– Folk är stressade och mår piss - men det är ju ingen nyhet, säger hon i en intervju med Hälsoliv.
Kände av symtomen länge
Det är inte första gången Evelina är utmattad. För fem år sedan sjukskrevs hon för stress när hon under en längre perioder bollade studier, jobb och ideella projekt. I februari i år började hon känna av stressymtomen igen. Arbetsbelastningen som samordnare i en ideell organisation var hög och hon började märka att det färgade av sig på andra delar av livet.
Stressrelaterade sjukskrivningar i Sverige
Källa: Försäkringskassan
– Jag misskötte andra delar av livet. Mitt privata liv föll - och det blev en bidragande faktor till att jag presterade sämre på jobbet. Det blev en konstant press. Stresshjärnan tänkte att bara jag jobbar mer eller runt det här så kommer det bli bättre.
Jobbet var roligt och utmanande med varierande uppgifter och Evelina tycker om att ha många bollar i luften. Till slut var utmattningen ett faktum.
– Det blev för rörigt under för lång tid.
LÄS OCKSÅ: Utbrända läkaren Anna: 6 tidiga tecken jag borde tagit på allvar
”Måste lära mig strategier”
– Kollar jag på personer i min närhet upplever många samma stressproblematik. Jag vet inte om det är yrkesgrupperna där kvinnorna är mest eller om det är det här att man helt enkelt pressas hårdare eller pressar sig själv hårdare som kvinna, säger Evelina.
– Jag tror att jag måste lära mig strategier för att hantera stress. Jag kände ju av symtomen länge innan jag blev sjukskriven - och det tänker jag är ohållbart. Jag måste nog räkna med att jag är i farozonen även i framtiden. Bli bättre på gränssättning och lyhörd för de signalerna, och nog välja mina arbetsgivare. Det har man inte alltid privilegiet att göra, det förstår jag, avsluta hon.
Psykologen: Motstridiga krav
Förra året var 6497 kvinnor i åldersspannet 25-29 sjukskrivna för stress, jämfört med 2128 män. Även om det är en dramatisk ökning hos båda könen är skillnaden stor.
Mona Drar, legitimerad psykolog och organisationskonsult hos Yogobe, menar att den ökade stressen dels handlar om den föränderliga arbetskulturen som råder, där uppgifterna är flytande och kraven otydliga.
– Krav, förväntningar och roller är ofta otydliga. Otydlighet skapar osäkerhet och leder till att många överpresterar.
Det är också en fråga om de egenskaper som premieras i samhället:
– Vårt samhälle bygger på prestation - det genomsyrar allt. Självförverkligande är så viktigt och vi utsätts hela tiden för en massa krav på hur vi ska vara, känna och göra för att vara lyckade. Det är ofta motstridiga krav, säger hon och fortsätter:
– Bland kvinnor är det väldigt många som går med en känsla av otillräcklighet, som kan yttra sig som starkt självhat eller en molande känsla av att inte riktigt duga. Det kan leda till överdrivna beteenden och prestationshets, att vilja göra saker perfekt på jobbet, hemma och bland vänner.
Men att män inte är sjukskrivna i samma utsträckning betyder inte att de inte är stressade.
– Jag tror att det finns ett mörkertal bland män, att stressen tar sig andra uttryck hos dem i form av till exempel mer utpräglade fysiska symtom, panikångest, nätberoende, spelberoende och ökad alkoholkonsumtion. Stressen tar sig olika uttryck, säger Mona Drar.
LÄS OCKSÅ: Karin Adelsköld om utbrändheten: ”Jag har fått en hjärnskada”
Viktigt med återhämtning
– Vi måste prioritera återhämtning. Stress i sig är inte farligt, men det är farligt när det blir normaltillstånd och vi inte går ner i varv.
Men vad innebär det att varva ner? Mona Drar menar att många felaktigt tror att återhämtning är samma sak som att ligga i soffan och scrolla på mobilen - sociala medier stressar oss ofta mer.
– Fundera över vad som verkligen ger dig återhämtning, det viktiga är snarare hur du förhåller dig i en aktivitet snarare än vad du gör. Aktiviteter som får oss att vara närvarande i nuet och i det vi gör ger god återhämtning. Det kan vara att gå ut i naturen, handarbete eller att lyssna på musik. Planera in tid för återhämtning - de luckorna uppstår inte automatiskt i dag.
– Och prioritera sömnen, den måste fungera för att vi ska må bra. Om den inte fungerar under en längre tid är det en riskfaktor och ett tecken på att något inte står rätt till.
Här kan du läsa mer om vad du kan göra åt sömnproblem.