Att få en påminnelse om att du stressar för mycket skulle kunna vara skillnaden mellan att bli sjuk i utbrändhet och inte.
Vanligen mäts kortisol via blodet, men det finns även i saliv, urin och svett.
1 AV 2
Att få en påminnelse om att du stressar för mycket skulle kunna vara skillnaden mellan att bli sjuk i utbrändhet och inte.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Vanligen mäts kortisol via blodet, men det finns även i saliv, urin och svett.
Foto: Shutterstock

Ditt svett kan avslöja om du riskerar att bli utbränd

Visst vore det smidigt att blev förvarnad innan vi blev utbrända?

Ingenjörer från Schweiz menar att det snart kan bli verklighet – via en bärbar sensor som mäter stresshormoner i ditt svett.

Skadlig stress kan smyga sig på oss utan att vi märker det. Varningssignalerna kan vara subtila och tar vi dem inte på allvar i tid riskerar vi att bli utbrända. Stress är också svårt att mäta objektivt.

Nu kan det snart finnas en teknisk lösning som hjälper oss på traven. Schweiziska EFPL, ett forskarinstitut och universitet i Lausanne, säger sig ha skapat en elektronisk sensor som kan mäta dina stressnivåer, rapporterar sajten IFL Science.

Rent konkret analyserar apparaten mängden kortisol i ditt svett, det hormon som har en väletablerad koppling till psykisk och emotionell stress.

LÄS OCKSÅ: Läkaren: 6 tidiga tecken på utbrändhet

Mäter stress genom hela dagen

– Kortisol kan avsöndras på impuls. Ena stunden mår du bra, men så händer något stressigt och kroppen börjar producera mer kortisol, säger professor Adrian Ionescu från EFPL i ett pressmeddelande.

Vanligen mäts kortisol via blodprov vilket inte skulle vara särskilt effektivt i det här fallet. Men det hittas också i både saliv, urin och svett, vilket institutets ingenjörer tagit till vara på. En stor fördel med sensorn är att den kan placeras direkt mot huden och göra regelbundna mätningar genom hela dagen. 

Stickprov kan nämligen vara opålitliga eftersom kortisol även har andra funktioner i kroppen, som inte har med stressrespons att göra.

– Eftersom den kan bäras så kan forskare samla kvantitativa objektiva data på specifika stressrelaterade sjukdomar, säger Ionescu.

LÄS OCKSÅ: 10 varningstecken - som kommer när du är ledig

Kan göra stor skillnad

Det finns förstås eventuella nackdelar med att introducera ytterligare en apparat som mäter vårt välmående. Vetskapen om att vi är stressade kan alstra ytterligare stress och alla har inte möjlighet att omedelbart dra ner på sina stressnivåer.

För andra skulle det å andra sidan kunna göra stor nytta. Att få en påminnelse om att du stressar för mycket skulle kunna vara skillnaden mellan att bli sjuk i utbrändhet och inte. Resultatet skulle dessutom kunna gå att visa upp för en läkare eller en chef.

Förhoppningen är nu att testa apparaten i sjukhusmiljö.

Ur arkivet: 3 enkla sätt att stressa ner