Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Vilka är bäst på att göra flera saker samtidigt: Män eller kvinnor?Vilka är bäst på att göra flera saker samtidigt: Män eller kvinnor?Vilka är bäst på att göra flera saker samtidigt: Män eller kvinnor?
Vilka är bäst på att göra flera saker samtidigt: Män eller kvinnor? Foto: Shutterstock

Är kvinnor bättre på att multitaska än män? Forskarna har svaret

Kvinnor är bättre på att göra flera saker samtidigt än män... Eller?

Nu har forskare en gång för alla försökt ta reda på hur det egentligen ligger till med de olika könens förmåga att multitaska.

Den stereotypa bilden av att kvinnor är bättre än män på multitasking är djupt rotad i samhället. Men enligt forskare vid univeristetet i Bergen är det dags att lägga denna föreställning åt sidan.

I en studie publicerad i Psychological Research har man kommit fram till att det inte finns någon skillnad mellan könen när det kommer till vardagliga sysslor: Män och kvinnor är precis lika dåliga på att multitaska.

Lika dåliga oavsett kön

Forskarna rekryterade 66 kvinnor och 82 män i åldern 18 till 60 år och lät dem utföra ett datoriserat test där de fick utföra olika uppgifter designade för att påminna om sådana som förekommer i en vardag. I testet befann sig deltagarna i tredimensionell värld som består av ett kök, ett förråd och ett rum med bort och en projektor, med instruktionen att förbereda ett möte. Medan de plockade fram stolar, pennor och annat till mötet fick de samtidigt hantera olika distraktioner, som telefosamtal, saker som saknades och  uppgifter som de skulle lägga på minnet. Typen av distraktioner som ofta händer både hemma och på jobbet.

Mätningarna som forskarna gjorde visade att att det inte fanns någon skillnad mellan könen.

LÄS OCKSÅ: Kvinnors hjärnor är mer aktiva än mäns

Olika studier säger olika saker

Men den här relativt lilla studien är så klart inte den enda som gjorts på kön och förmågan att göra flera saker samtidigt. Det finns en hel uppsjö av studie på multitasking som säger olika saker. Vissa tyder på att kvinnor är bättre, andra tyder på att män är bättre och så finns det de som, liksom denna studie, säger att det inte är någon skillnad. En anledning till att resultaten är spretiga, förklarar forskarna i Harvard Business Review, är att de uppgifter deltagarna ställs inför i experimenten inte går att likna vid komplexa verkliga situationer. Dessutom är multitasking ett brett begrepp som olika forskare tolkar olika.