Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Mental hälsa>Stress

Publicerad 16 aug 2016 19:00

8 tysta tecken på att du är alldeles för stressad

<span>När du är stressad under en längre tid säger kroppen till slut ifrån. Huvudvärk är en tidig signal.</span>

När du är stressad under en längre tid säger kroppen till slut ifrån. Huvudvärk är en tidig signal.

1/2

Foto: iStock

Ett ökat behov av socker och fett är en annan.

Ett ökat behov av socker och fett är en annan.

2/2

Foto: iStock

Stress har drabbat de flesta någon gång i livet.

I vissa fall kan det vara positivt och hjälpa oss prestera. Men när det går över styr och pågår under en längre tid så säger kroppen till slut ifrån.

Inspirerade av Prevention listar vi 8 tecken på att du är alldeles för stressad.

1. Helghuvudvärk

När stressen plötsligt försvinner kan kroppen reagerar med huvudvärk. Ett sätt att kringgå problemet är att hålla sig till samma ät- och sovschema som under veckodagarna.

LÄS OCKSÅ: 10 vetenskapliga sätt att snabbt stressa ner

2. Fruktansvärd mensvärk

Stressade kvinnor har dubbelt så stor risk att drabbas av smärtsam mensvärk enligt en studie från Harvard University. Forskarna tror att det beror på att stress kan rubba din hormonbalans. Studier visar att olika typer av motion både kan lugna värk och stressnivåer.

3. Ont i käken

En öm käke kan vara ett tecken på att du gnisslar tänder. Detta händer vanligtvis när du sover och när du är stressad ökar risken för att drabbas. Exempelvis en bettskena kan lindra besvären.

LÄS OCKSÅ: 5 tidiga tecken på utbrändhet

4. Märkliga drömmar

Att det verkliga livet spiller över in i sömnens rike är inget nytt. Så är du stressad i vardagen ökar risken för att dina drömmar ska påverkas negativt. Goda sömnvanor minskar risken. Undvik även koffein och alkohol för nära läggdags.

5. Plötslig akne

Stress ökar risken för inflammation vilket kan leda till vuxenakne. Det är vanligt att utslagen dyker upp kring kinderna, munnen och hakan. Akne kan dessutom bidra till stressen och en ond cirkel bildas.

TEST: Alldeles för stressad? Testa dig själv

6. Enormt sötsug

Flera studier visar att stress påverkar vad vi blir sugna på och hur mycket vi äter. När vi är stressade är det vanligt att vi söker oss till fett och socker som tycks ha en lugnande effekt.

7. Allergi

För de flesta med allergibesvär är stress en förvärrande faktor. Redan existerande symptom kan nämligen bli värre när stresshormon frigörs i kroppen.

LÄS OCKSÅ: 5 stressfällor som kan göra dig sjuk

8. Ont i magen

Så kallad stressmage är något som många har upplevt. Precis som huvudvärk, ryggbesvär och sömnproblem är det ett vanligt symptom vid stress. Exakt vad som händer i magen när vi är stressade är fortfarande oklart, men en teori hävdar att hjärnan och tarmarna delar nervgångar.

Relaterat