Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Alla upplever stress. Därför är det viktigt att lära sig hantera den.Alla upplever stress. Därför är det viktigt att lära sig hantera den.Alla upplever stress. Därför är det viktigt att lära sig hantera den.
Här är åtta saker som kan lindra stressen i ditt liv.Här är åtta saker som kan lindra stressen i ditt liv.Här är åtta saker som kan lindra stressen i ditt liv.
1 AV 2
Alla upplever stress. Därför är det viktigt att lära sig hantera den.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Här är åtta saker som kan lindra stressen i ditt liv.
Foto: Shutterstock

8 enkla sätt för att stressa ner direkt

Känner du dig ofta stressad? Då är du inte ensam.

De flesta av oss upplever stress mer eller mindre ofta, därför är det viktigt att kunna hantera den.

Hälsoliv tipsar om 8 saker du kan göra för att enklare stressa ner.

Stress kommer i olika grader. Allt från att man behöver springa till bussen för att man är stressad över att komma lite försent till en fikadejt med en vän – till en mer kronisk stress som kan bottna sig i många olika saker. Stress är något vi alla behöver lära oss att hantera, oavsett i vilken mängd vi upplever den. Särskilt om du är kvinna, då vi är mer stressade.

– Studier fortsätter att visa att kvinnor bär mer av den vardagliga stressen än vad män hör, säger Dr. Maureen Sayres Van Niel, VD vid American Psychiatric Association’s Women’s Caucus, till Womenshealthmag och fortsätter.

– Kvinnor fortsätter att axla det största ansvaret för vårdandet, oavsett om det gäller barn eller äldre släktingar. Och de fortsätter att ha det största ansvaret för att bry sig hemmet också.

LÄS MER: 7 sätt som du kan lindra ångest med meditation 

Så hanterar du stress - enkla övningar

Om du känner att du ofta är stressad i din vardag ska du först och främst se över om det finns något du kan göra åt det. Kan du få avlastning på jobbet och delegera vissa arbetsuppgifter till dina kolleger? Strejka på hemarbete tills din partner fattar hinten och börjar hjälpa till (utan att du behöver be eller tjata på hen, sådant tar också tid och energi). Om dina mornar alltid är superstressiga, gå och lägg dig tidigare så du kan gå upp tidigare och få en harmonisk (nåja) morgon.

Om du gjort vad du kan för att förbättra sådana situationer som ständigt skapar stress är det ingen garanti för att du aldrig kommer bli stressad igen. Vi kan, tyvärr, lova dig att stressen kommer att knacka på ändå.

Här är 8 tips på hur du kan hantera stress på bästa sätt!

1. Testa andningsövningen ”4-7-8”

Djupandning är ett snabbt, bra och effektivt sätt för att hantera plötslig stress, säger Dr. Van Niel till Womenshealthmag. Och det finns en massa olika andningsövningar du kan testa. En av teknikerna är ”4-7-8”.

– Innan du börjar ska du blåsa ut all luft ur lungorna och sedan ta ett andetag. Andas in medan du räknar till fyra. Det är bäst att räkna ”ettusenett”, ”ettusentvå”, och så vidare för att få bäst effekt, förklarar Dr. Van Niel.

När du andats in ska du hålla andan i sju sekunder. Sedan ska du långsamt andas ut medan du räknar till åtta. Upprepa övningen fyra gånger.

2. Gör något som gör dig avslappnad

Gosa med din katt, ta en kort promenad runt kvarteret, ring din bästa vän, meditera, läs ett kapitel i din favoritbok. Det viktiga är att du gör något som känns avslappnande för just dig.

LÄS MER: Stressad på jobbet? 9 sätt din kropp slår larm

3. Använd dina semesterdagar

Semester- och kompdagar är inte gjorda för att ligga på hög på ett konto, de är till för att användas av dig. Du behöver inte åka på semester till någon annan stad eller någon annan kontinent, ibland behöver du bara en paus och det kan du, förhoppningsvis, få i ditt eget hem med. Det viktiga är att komma i från din typiska rutin ett tag, så du kan få fylla på ditt energiförråd och sätta stressfaktorer i perspektiv.

4. Träna minst 20 minuter per dag

Träning är ett fantastiskt verktyg för att stressa ner. Det kan bland annat sänka ditt blodtryck, förbättra din sömn och ge dig mer energi. Du behöver inte heller gå all in med ett högintensitetspass varje dag.

”En promenad, simtur eller danssession i 20 minuter under en tid du känner dig stressad kan ge en direkt effekt som kan vara i flera timmar”, skriver American Psychological Association.

LÄS MER: Läkaren: 6 tidiga tecken på utbrändhet 

5. Lär dig att sticka

Eller att sy eller måla, eller någon annan form av hantverk som intresserar dig. Processen av att skapa något kan vara terapeutisk, särskilt upprepande uppgifter så som att sticka, virka eller sy korsstygn.

I en studie gjord 2016 kom forskare fram till att kortisolnivåerna, ett stresshormon, hos deltagarna sänktes märkbart av att skapa konst i 45 minuter.

6. Lyssna på musik

Många använder musik för att hantera känslor. Man lyssnar på musik när man är ledsen eller kanske när man vill bli peppad. Därför är det inte så konstigt att använda musik för att slappna av. Man kan tro att viss musik är bättre för att stressa ner, men en studie från 2015 visade att det viktigaste är att du lyssnar på musik just för att du vill slappna av. Så om du älskar rock kan det alltså vara lika effektivt för dig att stressa ner som det är för någon annan som lyssnar på klassisk musik.

LÄS MER: 5 tecken på stress du aldrig ska ignorera 

7. Yoga

Tack vare den fysiska träningen, stretchning, meditation och djupandning är yoga bra för att stressa ner. Så signa upp dig för en yogaklass eller rulla ut en matta på vardagsrumsgolvet och lär dig själv från Youtube-videos.

8. Se till att få ensamtid 15 minuter per dag

När man hela tiden är omringad av människor, vare sig det är kolleger, vänner eller familj, så kan lite ensamtid göra under för en stressad själ. Sno till dig en kvart för dig själv varje dag, och gör vad du vill under den tiden. Ta en promenad under lunchen, sätt dig på altanen med en kopp kaffe, sitt i bilen och lyssna på ljudbok, vad som helst som gör att du slappnar av.