Foto: Shutterstock / Shutterstock

6 symtom på stress du inte hade koll på

Det finns många sätt som kroppen slår larm på när man är stressad.

Vissa mer uppenbara än andra.

Hälsoliv listar några av tecknen som de flesta missar.

Stress är ett stort problem för många svenskar, det visar inte minst statistiken från Försäkringskassan. Utmattning är en av de vanligaste orsakerna till långtidssjukskrivning, och de som insjuknar faller ofta tillbaka. 

Ett sätt att förebygga att bli sjuk av stress är att vara uppmärksam på kroppens signaler. De vanligaste symtomen på att väggen väntar runt hörnet är följande:

Koncentrationssvårigheter och försämrat minne

Trötthet och brist på energi

Sömnproblem

Hjärtklappning

Problem med magen, som förstoppning eller diarré

Känsloutbrott och irritation

Huvudvärk

Överkänslighet mot ljud och ljus.

Men ibland yttrar sig stress på sätt som gör att man inte uppfattar varningssignalerna. Därför lista Hälsoliv några stresstecken som många missar:

1. Bröstsmärtor

Panikångest kan yttra sig som bröstsmärtor, men personer som lider av depression eller är väldigt stressade kan också uppleva att det gör ont i hjärttrakten, ibland intensivt och ibland diffust. Det är dock bra att uppsöka läkare för att utesluta hjärtattack.

2. Fula naglar

Många som är stressade eller upplever ångest och oro tar ut det på sina naglar. Lösnaglar slits bort, det bits, dras och rivs och plötsligt är naglarna flisiga och kantade av blödande nagelband och skinnflikar. 

Det händer också att psykiska påfrestningar resulterar i sköra, naglar som skivar sig och vita, horisontella linjer som löper rakt över.

3. Ont i käkarna

Det är inte bara musklerna i rygg, nacke och skuldror som smärtar när tillvaron känns övermäktig. Det är också vanligt att man spänner käkarna och börjar gnissla tänder i sömnen. 

4. Yrsel

Stress kan utlösa något som kallas för funktionell yrsel, eller spänningsyrsel. Den kan uppträda i samband med en panikattack, men inte alltid. Det kan kännas som att allting gungar och att man behöver hålla i sig. 

LÄS OCKSÅ: 6 orsaker till att du plötsligt känner dig yr 

5. Håravfall

De flesta kopplar nog håravfall till åldrande, bristsjukdomar eller graviditet och amning. Men faktum är att psykisk stress också kan göra att hårstråna tackar för sig och faller av. Dock är tunnhårigheten ofta tillfällig, och nytt hår har börjat växa ut igen efter ett halvår.

LÄS OCKSÅ: 4 gånger du ska ta ditt håravfall på allvar 

6. Hudproblem

Psoriasis, rosacea, eksem och akne. Det här hudproblem som kan flamma upp ordentligt som en följd av stress. Det här beror på att den kemiska responsen på stress gör huden känsligare och mer reaktiv. Stress kan också göra att ens vanliga hudvårdsrutin, att tvätta, smörja och vårda huden, inte känns lockande eller helt enkelt inte hinns med, vilket också kan bidra till sämre hudstatus.

LÄS OCKSÅ: Vanliga hudproblem - så känner du igen dem 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!